Sous les pavès la plage

In het kader van het symposium ‘De gedeelde ruimte, de kunst van het samenleven’, georganiseerd door de Academie van Kunsten in de OBA op 17 juni 2019, maakte beeldend kunstenaar Eva Pel een film over de openbare ruimte. ‘Sous les pavès la plage’ is in opdracht van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade tot stand gekomen.ElQ2TjPN64E


QObeXyTwLFQ

Panorama in de Praktijk

Op Here Comes The Sun zijn onder meer voorbeelden te zien van hoe de Panorama Nederland gedachte - een initiatief van het College van Rijksadviseurs om de toekomst van Nederland te verbeelden - in de praktijk vorm krijgt. In deze compilatie komen een aantal van deze projecten voor iedereen tot leven. Film: JMK Media

meer...


8qqRNxKJFxY

Butterfly Effect

Stijn van Kreij / Butterfly Effect licht toe hoe Tiny Houses op zorglocaties mensen verbinden, de zorg ontlasten en met sociale herbestemming zorgzame gemeenschappen creëren en bewoonster Ingrid van Bergen vertelt over hoe het is om hier te wonen. Film: JMK Media.

Lees hier meer over het project.


2QtLSsUldkk

Marconi

Jornand Veldman / programmamanager Kustontwikkeling Delfzijl laat zien hoe met de aanleg van een aantrekkelijk kwelderlandschap voor de kust ten gunste van natuur en mens het stadscentrum van Delfzijl weer verbonden wordt met de Waddenzee en het kustlandschap beleefbaar is gemaakt. Film: JMK Media.
Lees hier meer over het project.


GwbrbpbyJ0w

Unibrick

Rushabh Chheda / Conscious Designs en Frans Taminiau / Taiko / Community Plastics leggen uit hoe met lokaal ingezameld en gerecycled plastic afval modulaire bouwstenen kunnen worden gemaakt, waarmee mensen in ontwikkelingslanden zelf snel, simpel en milieuvriendelijk huizen kunnen bouwen. Film: JMK Media.

Lees hier meer over het project.


ElQ2TjPN64E

Sous les pavès la plage

In het kader van het symposium ‘De gedeelde ruimte, de kunst van het samenleven’, georganiseerd door de Academie van Kunsten in de OBA op 17 juni 2019, maakte beeldend kunstenaar Eva Pel een film over de openbare ruimte. ‘Sous les pavès la plage’ is in opdracht van de Rijksbouwmeester Floris Alkemade tot stand gekomen.

bvvsjUB2cG0

Oproep Panorama NL

Panorama Nederland is een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, waarin het College van Rijsadviseurs verbeeldt hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu, de komende decennia de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen van ons land. Help mee om de toekomst van Nederland te laten zien en zend jouw praktijkvoorbeeld in!


sxx4QOguxjU

The Ghazze Experience

Een film van de Libanese filmmaker Firas el Hallak over de herontwikkeling van een park in het dorp Ghazze in de Libanese Bekavallei. Onder meer het proces rondom de planvorming van het park, het dagelijks leven van de vluchtelingen en hoe de verbetering van de openbare ruimte van invloed kan zijn op het dagelijks leven in het dorp komen aan bod. Productie: Atelier Rijksbouwmeester.

LQyfstKHDVs

Introductie 11 oktober 2018

Floris Alkemade introduceert tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun het nieuwe platform en houdt een optimistisch pleidooi voor het verlangen naar verandering. 'Gebruik de urgentie om kwaliteiten te verbeteren. Sous les pavés, la plage - Onder de stoeptegels ligt het strand. Over die verwachting, dat verlangen naar verandering, moet het gaan.'

GbCJodrE6qM

Energietransitie in de praktijk

Wat gebeurt er als we de elektrische deelauto niet alleen als betaalbaar vervoermiddel gebruiken, maar ook als energieopslag? Robin Berg van We Drive Solar / LomboXnet liet tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun op 11 oktober 2018 zien hoe elektrische auto's, energieopwekking en een leefbare stad samen kunnen komen.

m2kHBZg3250

Zonnecowboys

Nederland staat voor de belangrijke opgave de energieproductie te verduurzamen, en daarmee ligt verrommeling van ons waardevolle landschap op de loer. Wat doet een boer die niet direct opvolging in het verschiet heeft, maar wel allerlei aanbiedingen krijgt om zijn grond te verkopen ten behoeve van 'zonnepanelenakkers'? Bekijk de bijdrage van Hans van Beuzekom.

A1dAN6E6ox4

Met de snelheid van de zon

Er is veel te winnen met zonne-energie, zo liet Emie Klein Holkenborg tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun zien. Studenten van het Delftse Nuon Solar Team leggen hun studie voor anderhalf jaar stil om zich fulltime te wijden aan de bouw van een nieuwe zonne-auto en vervolgens met 'Nuna' de kracht van de zonne-energie te bewijzen tijdens een internationale zonnerace.


dy4TPNbqPmM

Twee bouwmeesters in gesprek

De 'dictatuur van het Bruto Nationaal Product', de urgentie om een andere houding aan te nemen en meer...Pieter Hulst voert een afsluitend gesprek met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun.

I7R9f-oBUSk

Patch 22 Amsterdam

In dit project lukte het architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren van Lemniskade Projecten om zelf wel te realiseren wat hen eerder voor opdrachtgevers nooit lukte. Een gebouw met overmaat, maximale flexibiliteit, bijzondere architectuur en een hoge mate van duurzaamheid, de winnaar van de Gouden Piramide - de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

-I5PBKzHYOM

Ligne Sittard

Aan de rand van het oude centrum van Sittard is een nieuw Kunst en Onderwijscluster verrezen als schakel tussen historie en toekomst. De Ligne - naar ontwerp van Jeanne Dekkers - huisvest Hogeschool Zuid, museum De Domijnen, een filmhuis, winkels en woningen met een parkeergarage en fietsenstalling daaronder. Het project was een van de genomineerden voor de Gouden Piramide 2018.

6TWA2e3DlN4

Kloostertuin Brakkenstein

In de oude kloostertuin van de wijk Brakkenstein ligt Aquaviva, een woongebouw dat plaats biedt aan 98 - gedeeltelijk flexibele - woon-zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage.
Het ontwerp van diederendirrix was een van de vijf genomineerden van de Gouden Piramide 2018.


IbJP7uDSWkI

Landgoed Valkenberg

Op basis van een grondige kennis van klassiekers in de architectuurgeschiedenis, de kennis van de opdrachtgever - familie Schutte - en een verkenning van de omgeving, ontwikkelde architect Ard de Vries een eigenzinnig idioom voor het ontwerp van een modern landhuis in het Twentse coulissenlandschap. Het project was een van de vijf genomineerden van de Gouden Piramide 2018.

sE9baGLiL8A

Woonzorgcentrum Scheldehof

Atelier Pro werkte in opdracht van WVO Zorg aan Scheldehof. Dit Woonzorgcentrum met levensbestendige woningen gecombineerd met nieuwe functies is gehuisvest in een voormalige plaatwerkerij en nieuwbouw en maakt zo een nieuw stukje stad in Vlissingen. Het project was genomineerd voor de Gouden Piramide 2018.

B4rfGl2oX_w

Panorama Nederland

Van 29 januari tot en met 8 februari staat het ‘Panorama Nederland’ in de hal van het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Met het Panorama schetst het College van Rijksadviseurs een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland.