Zonnestof

PAULINE VAN DONGEN EN MAAIKE GOTTSCHAL

Textiel verweven met zonnecellen betrekt mensen in het dagelijks leven bij zonne-technologie en -energie en belooft een scala aan toepassingen.


De zon verbindt alles wat leeft op onze planeet. In het streven naar groene energie wordt de zon onderdeel van een technisch systeem van zonnepanelen en zonne-energienetwerken. Essentieel voor het welzijn en de toekomst van onze planeet, maar de initiatiefnemers van Zonnestof geloven dat het tegelijkertijd nodig is om op een meer tastbare manier met de zon om te gaan. Om ook de menselijke maat te koesteren en ontwikkelen.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Zonne-energie verwoven met het dagelijks leven
De meeste zonnetechnologieën hebben de neiging om nogal ver van de mens af te staan, die immers geen fysieke interactie heeft met de panelen op daken en in de velden. Zonnestof is een vorm van ‘solar design’ die is ontwikkeld vanuit een ambachtelijk proces en mensen uitnodigt om samen aan een nieuwe toekomst te weven. Het materiaal bestaat uit geweven stroken van flexibele zonnecellen. Het maakproces nodigt mensen uit om deel te nemen, hun dromen en wensen te onderzoeken en te laten zien welke rol zonne-energie kan spelen in hun dagelijks leven. Alle deelnemers worden door hun bijdrage eigenaar van het project en zo onderdeel van een grotere beweging.

Nieuwe toepassingen
Door de zonnecellen te combineren met garens en door te spelen met verschillende weefpatronen en technieken, kan een breed scala aan textiel worden gecreëerd en ontstaan nieuwe esthetische kwaliteiten en materiaaleigenschappen. Het materiaal kan in verschillende kleuren, texturen, transparanten en diktes worden gemaakt en is flexibeler en buigzamer in vergelijking met grote vellen 'dunne-film' zonnecellen. Met Zonnestof zijn veel nieuwe toepassingen denkbaar, in de architectuur of interieur, voor kleding of accessoires, voor nieuwe concepten voor transport en vervoer of in openbare ruimtes en bij evenementen en festivals. Iedereen is welkom om hierover mee te denken en vooral ook om mee te doen.