Woonzorgcentrum Scheldehof

ATELIER PRO — VLISSINGEN

Een Woonzorgcentrum met levensbestendige woningen gecombineerd met nieuwe functies, gehuisvest in een voormalige plaatwerkerij en nieuwbouw, maakt een nieuw stukje stad.


In en naast de voormalige zware Plaatwerkerij op de Scheldewerf in Vlissingen is nu een uniek woonzorgcentrum gevestigd. Het omvat tevens een mix van publieksvoorzieningen als brasserie, ateliers, bioscoop, theater, kapsalon, winkels en parkeergarage. De locatie versterkt het collectief geheugen; sommige bewoners van nu zijn de werknemers van de Plaatwerkerij toen. Bovendien is dit project een aanjager voor een vergeten stedelijk gebied.

Een nieuw stukje stad
In de Plaatwerkerij bevinden zich 120 units voor somatische en psychiatrische patiënten. Psycho-geriatrische patiënten zijn ondergebracht in de nieuwbouw die ook gebruikt wordt voor zelfstandige bewoning zonder zorg. Deze opzet zorgt voor sociaal verkeer en vitaliteit in het gebouw. Het Woonzorgcentrum is niet slechts een zorgcentrum voor ouderen, maar door de nieuwe functies en de verscheidenheid van levensloopbestendige woningen een nieuw stukje stad geworden. Daarbij zijn de constructie en infrastructuur zo ontworpen dat de invulling van de zorgwoningen in de toekomst kan veranderen.

Huiselijke en authentieke sfeer
Uitgangspunt voor het interieur was om een huiselijke en authentieke sfeer te creëren en het karakter van een ‘zorg instelling’ te vermijden. In de nieuwbouw bij de geriatrische patiënten is het interieur speciaal voor deze doelgroep vormgegeven. Er is ruimte voor het eigen en persoonlijke verleden van de patiënten gemaakt. De gesloten gevel van de Plaatwerkerij is opengebroken en heeft plaats gemaakt voor veel glas. In het interieur staat de industriële scheepswerf nog centraal. De woningen hangen in drie lagen in de enorme hal en overal lopen stalen balken en staan zware stalen kolommen. Oude schuifdeuren waar schepen ooit doorheen schoven geven nog een idee van de schaal en ruigheid. Staalraamwerken met metselwerkvulling benadrukken het industriële karakter.

Foto: atelier Pro
Foto: atelier Pro
Foto: atelier Pro
Foto: atelier Pro
sE9baGLiL8A
PARTNERS
Atelier PRO
WVO Zorg
Bouwgroep Peters
DGMR Raadgevende Ingenieurs
Aronsohn Constructies
Nobel advies
Morsink en Morsink
Croonwolter&dros
Wondergem