Unibrick

RUSHABH CHHEDA EN FRANS TAMINIAU — ROTTERDAM

Modulaire bouwblokken van lokaal ingezameld en gerecycled plastic afval.


De mondiale verstedelijking leidt tot overbevolking, grootschalige verkrotting en een enorme afvalstroom. Waaronder een enorme hoeveelheid plastic. Voor zijn afstudeerproject was Rushabh Chheda, architect en eigenaar van Conscious Designs, op zoek naar nieuwe methoden om afval als grondstof te gebruiken. Hij ontwikkelde een soort legosteen van lokaal ingezameld en gerecycled plastic als modulair bouwblok: de Unibrick.

Huizen van gerecycled plastic afval
Chheda ontwerpt met zijn bouwblokken producten voor de circulaire economie, zoals meubels voor binnen en buiten. Naast zijn werk in Rotterdam focust hij zich ook op het bouwen van huizen uit gerecycled plastic afval op plekken in de wereld waar de nood het meest aan de man is: de sloppenwijken. "We willen met de Unibrick tot zeker drie verdiepingen hoog kunnen bouwen, het materiaal is aardbevingsbestendig, zo’n 30% goedkoper dan gangbare materialen en levert een grote CO2 besparing op."

Versterking van lokale gemeenschappen
Chheda komt zelf uit Mumbai en weet als geen ander hoe complex de problemen daar zijn. “Als je een wereldwijd probleem op lokaal niveau aanpakt en daarmee de community versterkt, ben je beter voorbereid op de huidige mondiale problemen. Wanneer lokale gemeenschappen de waarde van het inzamelen van lokaal plastic afval als grondstof gaan inzien, worden ze bewuster en voelen ze zich verantwoordelijker voor hun leefomgeving. Ze kunnen zelf een circulaire keten opzetten van bedrijven die het afval ophalen en sorteren en eigenhandig met eenvoudige machines bouwstenen maken.”

Opschalen productie
De Unibrick wordt gemaakt uit drie kilo afval van de meest voorkomende plastics. Voor een huis van 55 vierkante meter zijn ongeveer 2000 Unibricks nodig en kan dus zo’n 6000 kilo plastic worden hergebruikt. De bouwstenen zijn niet alleen betaalbaar en sterk, maar ook isolerend, vuilafstotend en UV-resident én er is geen lijm of cement nodig om de stenen te verbinden. Om de Unibrick daadwerkelijk te kunnen produceren, is de architect een samenwerking gestart met industrieel ontwerper Frans Taminiau. Oprichter van designbureau Taiko en van het initiatief Community Plastics, waarmee hij diverse projecten rond het inzamelen en verwerken van plastic organiseert. Inmiddels werken Chheda en Taminiau samen aan het opzetten van een grootschalige en wereldwijde productielijn van de Unibricks, met een grote ambitie: de realisatie van 1 miljoen Unibrick-huizen in 2030.

Foto: Marieke Odekerken
Foto: Marieke Odekerken
Foto: Marieke Odekerken
Foto: Marieke Odekerken
Foto: Marieke Odekerken
Foto: Daniel Verkijk
GwbrbpbyJ0w