The Mowtown Movement

THE MOWTOWN MOVENEMENT — DETROIT

Een low-budget en do-it-yourself methode voor de transformatie van bestaande naar zelfvoorzienende woningen.


In een verlaten pand in Detroit probeert een groep Delftse studenten het bewijs te leveren voor hun concept: effectieve doe-het-zelf methodes voor de kleine portemonnee om huizen te verduurzamen.

Duurzaam wonen voor iedereen
The Motown Movement is in 2016 door Delftse architectuurstudenten als non-profit organisatie opgericht. Waar duurzaamheid vaak vooral duur en state-of-the-art is, onderzoeken en bundelen de studenten low-budget, doe-het-zelf technieken. Zo willen zij duurzaam wonen beschikbaar maken voor iedereen. Om te bewijzen dat deze technieken werken, hebben zij een huis gekocht in één van de meest vervuilende landen, in één van de armste regio’s: Detroit.

Online platform
De uitkomsten en leringen uit het concept-huis zullen gepubliceerd worden op een online platform, waar voor iedereen inzichtelijk wordt gemaakt hoe zij hun huis kunnen verduurzamen, wat het kost en wat het op kan leveren.

Showcase in Detroit
In de kelder van het pand in Detroit komt een 'resource center' , waar lokale jeugd de kans krijgt om met computers te werken en huiswerkbegeleiding te krijgen. De begane grond is het hart van het huis, hier is een ruimte voor workshops, lezingen en waar mensen zelf op hun energierekening kunnen besparen. De bovenste twee etages zullen bewoond worden door een gezin dat hun huis heeft verloren in de vele crisissen die Detroit in het verleden getroffen hebben. Hun betrokkenheid bij de buurt zal helpen het project te integreren.

Als het hier kan, kan het overal
Onder begeleiding van Andy van den Dobbelsteen (Technische Universiteit Delft), Scott Shall (Lawrence Technological University) en in samenwerking met lokale liefdadigheidsorganisaties hopen de Delftse studenten binnenkort het concept-huis af te maken. Tegelijkertijd werken zij hard aan draagvlak en verbinding in de buurt. Zo kan het huis in de nabije toekomst succesvol geïmplementeerd worden. Als het in Detroit kan, kan het overal.