The Growing Pavilion

COMPANY NEW HEROES — EINDHOVEN

Een iconisch paviljoen toont de mogelijkheden en esthetiek van biobased bouwen.


De roep om een meer biobased en circulaire economie wordt steeds groter en is noodzakelijk. Company New Heroes en de Dutch Design Foundation zijn het experiment aangegaan om voor de Dutch Design Week 2019 samen met andere pioniers een iconisch biobased paviljoen te bouwen: The Growing Pavilion.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, bodemdaling, CO2 uitstoot en schaarste van fossiele grondstoffen vragen om nieuwe, duurzame oplossingen. The Growing Paviljon toont de mogelijkheden en esthetiek van biobased bouwen. Het paviljoen is uniek in de wijze waarop een groot aantal biobased materialen, zoals hout, hennep, mycelium, lisdodde en katoen, samen een bijzonder bouwwerk vormen. The Growing Pavilion was tien dagen lang te zien en te beleven in het kloppende hart van de Dutch Design Week en trok vele bezoekers. Nu zijn de initiatiefnemers in gesprek met diverse enthousiaste organisaties om The Growing Pavilion op andere plekken opnieuw op te bouwen en zo nog meer mensen te inspireren en activeren om biobased en circulair te gaan werken.

Omslag in denken en doen
Aan de bouw van het paviljoen ging jarenlang onderzoek vooraf. Welke biobased materialen lenen zich voor een iconisch bouwwerk? Wat is de esthetische waarde van deze materialen? En waarom is het noodzakelijk om de omslag naar een biobased economie te maken? De zoektocht is op verschillende manieren vastgelegd, onder andere in een animatiefilm die in het paviljoen werd gedraaid en een materialenatlas, waarin de verzameling van de materialen die tijdens de zoektocht naar het biobased ontwerpen en bouwen van nu wordt gedeeld. Het gedroomde paviljoen bestond echter uit nog veel nieuwere biobased materialen. Alleen is er meer nodig dan goede materialen om grootschalige toepassingen mogelijk te maken, zoals de opschaling van de productie; passende regelgeving; innovatieve ontwerpers en bewuste consumenten. Met The Growing Pavilion en deze atlas agenderen en faciliteren de initiatiefnemers dan ook het gesprek om de gewenste omslag in denken en doen te realiseren.

De schoonheid van biobased materialen
The Growing Pavilion is ook een ode aan de schoonheid en kracht van biobased materialen. Veel biobased materialen worden nog te vaak aangeboden als gelijk uitziend milieuvriendelijk alternatief voor conventionele materialen. Maar waarom zijn biobased materialen niet beter, slimmer, origineler, mooier, gezonder en ingenieuzer dan wat we al kennen? Dit vraagt om nieuwe ontwerpen en toepassingen van de materialen, én een eigen herkenbare identiteit. Ontwerper Pascal Leboucq: “Bij elk biobased materiaal dat we in het paviljoen gebruiken, laten we de natuurlijke grondstof zoveel mogelijk zien. Op die manier krijgt het paviljoen een unieke, organische textuur, kleur en beleving. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop we mycelium gebruiken voor de muren van het paviljoen. De vlekken en het reliëf van het mycelium is prachtig, het vormt een soort huid in plaats van een egale witte muur.” Zo promoot The Growing Pavilion een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen en wonderschone identiteit geven.

Panorama
Nederland
Foto: Eric Melander
Foto: Eric Melander
Foto: Eric Melander
Foto: Eric Melander
Foto: Eric Melander
Foto: Eric Melander
cMfhsrxp76c
PARTNERS
Design: Pascal Leboucq (Company New Heroes)
Concept: Pascal Leboucq & Lucas De Man (Company New Heroes) & Eric Klarenbeek (Klarenbeek & Dros)
Dutch Design Foundation
Bouw: Fiction Factory, Tentech en Buitink Technology
In samenwerking met: Primum, HuisVeendam, ECO-board, Krown.bio, Braindrop, Impershield, Houthandel Looijmans, TenCate Outdoor Fabrics, Botanic Bites, Juro Coating, Sounding Bodies, BioBased Delta, Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE), Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC), Noorderwind, Floriade Almere 2022
Mede mogelijk gemaakt door: Stichting Doen, Brabant C, BPD cultuurfonds en Prins Bernhard Cultuur Fonds Beter Bouw Fonds