Superlofts Blok Y

STICHTING BLOK Y — UTRECHT

Een CPO constructie resulteerde in een kloek appartementengebouw, waarin iedere woning uniek is, en een door de bewoners zelf ontworpen gemeenschappelijk tuin.


In de nieuw te vormen wijk Veemarkt te Utrecht is Kavel Y uitgegeven voor CPO/MO. Het Superlofts concept bood dertig huishoudens de kans om collectief besluiten te nemen over hun gebouw en bovendien een woning op maat te maken, volledig toegesneden op hun persoonlijke woonwensen. Het resultaat is een uniek woongebouw, waarin geen woning hetzelfde is.

Zorgvuldige balans
Samen met de bewonersgroep onderzocht Marc Koehler Architects verschillende stedenbouwkundige modellen onderzocht voor de Kavel Y, die grenst aan zeer uiteenlopende buren. Er werd gekozen voor een kloek appartementengebouw bestaande uit 30 appartementen verdeeld in vijf hoofdtypes. In de compositie van de woningen, hun oriëntatie en ontsluiting is een zorgvuldige balans zichtbaar tussen individuele bewonerswensen, collectieve belangen, stedenbouwkundige ambitie en de kwaliteiten van de omgeving.

Speels beeld
De gevel is een eenvoudige maar krachtige uitdrukking van het concept en zorgvuldig gematerialiseerd. Een slank betongrid is ingevuld met dubbelhoge glazen puien, die het licht diep in de loftwoningen brengen. Door de afleesbaarheid van de verschillende woningtypes ontstaat een speels beeld, verrijkt met entrees, loggia’s en variatie in de puien.

PARTNERS
-Stichting Blok Y (Stadkwadraat, Bergunlimited, Dolte Stedenbouw)
-Marc Koehler Architects
-Vink Bouw Nieuwkoop B.V. Coöperatie Superlofts Blok Y U.A.