Stretcher Modules

ROBIN BEUSINK — SCHIEDAM

Een zeer flexibel en eenvoudig systeem voor noodopvang, gebaseerd op de techniek van uitrekbaar karton.


Naast de reguliere asielzoekerscentra zal het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) gebruik blijven maken van noodopvang. Met de onvoorspelbare fluctuatie in de vluchtelingenstroom blijven deze tijdelijke locaties - die enkele maanden onderdak bieden aan asielzoekers - erg belangrijk.

De Stretcher Modules bieden een zeer flexibel en eenvoudig systeem voor noodopvang en weten tegelijkertijd een tijdelijk ‘thuis’ te creëren.

Doelmatig en flexibel
De Stretcher Modules zijn gebaseerd op de techniek van het cellulair verlijmen van karton in honingraatstructuur. Elementen die hieruit opgebouwd zijn, kunnen tot wel 160 keer aan hun eigen lengte uitrekken. De doorontwikkeling van deze techniek in componenten als een muur, bed, bank en tafel, resulteert in een doelmatig en flexibel pakket om in eerste instantie te voorzien in tijdelijke huizen voor de noodopvang. Daarin kan op basis van de persoonssamenstelling snel een geschikt onderkomen gerealiseerd worden.

Diverse locaties
De modules kunnen bij langduriger gebruik met aanvullende elementen - zoals een raamkozijn of douche - een upgrade krijgen. Daarnaast kunnen de modules op diverse bestaande locaties met verschillende condities toegepast worden, zoals een sporthal, leegstaande kantoren en winkels, maar bijvoorbeeld ook een kas.