Station Delft Campus

BENTHEM CROUWEL ARCHITECTS — DELFT

Een markante en revolutionaire overkapping maakt het eerste energieneutrale treinstation van Nederland waar.


Het huidige station Delft Zuid wordt als station Delft Campus het eerste geheel energieneutrale station van Nederland. De benodigde elektriciteit voor onder meer liften, verlichting, omroepinstallatie en kaartautomaten wordt opgewekt door een revolutionair dak, niet bedekt met zonnepanelen maar dat daar volledig uit zal bestaan.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Het treinstation was dringend aan vernieuwing toe. Er was weinig beschutting tegen regen en wind en met alleen een grote trap niet geschikt voor reizigers met een functiebeperking. Nu komt er een nieuwe reizigers- en fietserstunnel, liften en een kap vol zonnepanelen.

Overkapping gemaakt van zonnepanelen
Doordat de kap bestaat uit zonnepanelen kan per vierkante meter veel meer energie opgewekt worden dan op de bestaande zonnedaken. Het zal maar liefst tweehonderd Megawatt uur per jaar opwekken; evenveel als het energieverbruik van zeventig huishoudens. Het nieuwe station wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd en belooft de hoge duurzaamheidsambities van onder meer de gemeente en ProRail waar te maken.

Markant onderdak
Twee grote luifels overspannen de sporen en waaieren aan beide zijden van de platforms uit als gigantische, beschermende vleugels. De luifels bestaan uit een stalen constructie met zonnepanelen aan de balken. De panelen worden in oost-westrichting geplaatst in een hoek van 10-15 graden, resulterend in een zigzagoppervlak dat het meest optimaal is om zonlicht op te vangen. Smalle goten tussen de panelen zorgen voor de afvoer van regenwater en een glazen luik bij de liften geeft toegang tot het dak, waardoor de luifel gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is.

De overkapping geeft het station niet alleen alle benodigde energie, de glimmende zwarte luifel is ook een markant herkenningspunt dat de wachtende passagiers een beschut onderdak biedt.

Panorama
Nederland
Beeld: Benthem Crouwel Architects
Beeld: Benthem Crouwel Architects
Beeld: Benthem Crouwel Architects