Sonnenborgh

MUSEUM & STERRENWACHT — UTRECHT

In dit Museum & Sterrenwacht komen wetenschap en historisch erfgoed samen de bezoeker tegemoet.


Een authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht, gebouwd op bastion Sonnenborgh uit 1552, is de plek waar onderzoekers ooit de samenstelling van de zon ontrafelden. Waar de wetenschappers van het KNMI hun eerste weerberichten opstelden. Nu is hier een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht gevestigd, waar bezoekers zelf op onderzoek uit kunnen gaan. En vormt Sonnenborgh het schilderachtige decor voor de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun.

Populariseren van de wetenschap
Sonnenborgh wil bijdragen aan de popularisering van astronomie, weerkunde en aanverwante wetenschappen en het monumentale bastion uit de 16e eeuw – een van de best bewaarde bastions in Noord-Europa - en de sterrenwacht uit de 19e eeuw behouden en toegankelijk houden voor het publiek. Dit alles wordt gerealiseerd door een permanente inrichting van de gebouwen, het organiseren van rondleidingen, lezingen, Sterrenkijkavonden en cursussen voor een breed publiek. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh zo’n 20.000 bezoekers, waarvan een derde onder de dertien jaar.

Ver weg komt dichterbij
Onlangs is Sonnenborgh vernieuwd. In 2017 opende de tentoonstellingen Meten=weten in het entreegebouw en in 2018 kreeg is de rest van het museum en sterrenwacht heringericht. Met het ontwerp 'Ver weg komt dichterbij' van bureau XPEX wordt de bezoeker persoonlijker en actiever betrokken bij Sonnenborgh; bij het heelal, het weer en de plek waar wetenschap en historisch erfgoed samenkomen.

PARTNERS
Stichting Sonnenborgh
Gemeente Utrecht
Universiteit Utrecht
K.F. Hein Fonds Monumenten
KNMI
IMAU
Utrecht Marketing
Stichting Utrechts Museumkwartier
Cultuurschool Utrecht
De Museumvereniging
Vereniging van Science Centra
Koninklijke Nederlandse Vereniging voor weer-en sterrenkunde
Planed