SolarCabin - Een dak onder de zon

BRAM ZONDAG — S-GRAVENDEEL

Duurzame, innovatieve en hoogwaardige op maat gemaakte en snel te bouwen woningen met een energieproducerend zonnedak.


SolarCabin Nederland ontwerpt duurzame, innovatieve woningen van hoge kwaliteit met een lange levensduur en met een energieproducerend zonnedak. Met hoogwaardige en duurzame materialen op maat gemaakt, snel opgebouwd en zowel tijdelijk als permanent inzetbaar voor diverse doelgroepen.

Het zonnedak van de SolarCabin produceert meer energie dan de woning verbruikt. Een dak onder de zon, zonder energierekening en met extra capaciteit.

Demontabel circulair ontwerp
De SolarCabin is demontabel, verplaatsbaar en uit te breiden. Dit maakt de woning geschikt voor zowel tijdelijke als permanente bewoning. Het gebruik van hout zorgt voor een duurzame en levendige woning en het circulaire ontwerp maakt de voetprint van het gebouw minimaal. Door de modulaire opbouw en de prefabricagemethode kan een SolarCabin in enkele dagen compleet met installaties worden opgeleverd.

Flexibel en op maat
Elke SolarCabin kan - uitgaande van de basismodellen - op maat worden ontworpen, zodat de woning past bij de wensen van de gebruiker. Doordat het gebouw uit losse componenten is opgebouwd, is het relatief eenvoudig om SolarCabins te koppelen of aan te passen. Badkamer, keuken, boiler en omvormer zijn naast elkaar geplaatst in de ‘sanitaire unit’. Het leidingwerk is compact, onderhoud is eenvoudig en de unit is als geheel los te koppelen.

Vaandeldrager van duurzaamheidsambities
De SolarCabin wordt volledig geprefabriceerd in de fabriekshal. Prefabricage staat voor kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbare planning. Het maakproces vindt onder ideale omstandigheden en onafhankelijk van weersomstandigheden plaats. Elke SolarCabin wordt getest en gekeurd voordat de onderdelen de fabriek verlaten. De SolarCabin is een unieke plek om te wonen en het bijzondere ontwerp volgens de initiatiefnemers een vaandeldrager van duurzaamheidsambities.

SolarCabin een van de winnaars van de prijsvraag A Home away from Home in de categorie nieuwbouw. Het project was als prototype te zien tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven. Aansluitend woonde een studentenstel een jaar in een Solar Cabin - de opbouw daarvan is in beeld gebracht bij het programma Kunstuur van AvroTros - een jaar in de SolarCabin en koppelde hun woonervaringen terug.


PARTNERS
Arjan de Nooijer - dNArchitectuur
Bram Zondag - Bureau Zondag Architectuur
Arie Barth - Barth Installatietechniek B.V.
Ewout Barth - Aldonk Plaatwerkindustrie B.V.
Harald Freericks, Marijn van de Werken - KS Profiel B.V.
Eric van Drimmelen - Houtgroep van Drimmelen B.V.