SmartSkin

PHYSEE — DELFT

Een slimme gevel die zelf groene stroom opwekt en het binnenklimaat aangenaam houdt, zonder in te leveren op het ontwerp.


Gebouwen zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van ons wereldwijde energieverbruik. Gevels van gebouwen bestaan bovendien steeds meer uit glas, waardoor veel warmte naar binnen of buiten gaat. Smartskin van Physee is een oplossing om dit energieverlies tegen te gaan en tegelijkertijd te zorgen voor een comfortabeler binnenklimaat.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Slimme gevel
De SmartSkin gevel is opgebouwd uit PowerWindows, SmartWindows, gekoppeld aan een EESYgrid en Skin. De PowerWindow zet via zonnecellen zonlicht om in groene energie en de SmartWindow voelt hoe warm het binnen is, hoeveel licht er binnenkomt als de zon schijnt en het verschil tussen luchtkwaliteit binnen en buiten. Eesy is het ‘energy efficient system’, dat ervoor zorgt dat alle functionaliteiten van de Smart¬Skin met elkaar communiceren en hun gegevens doorgeven. Door de Skin kan het raam samenwerken met andere producten, zoals zonwering, verlichting en ventilatie.

Als de huid van een mens
Het systeem werkt als de huid van een mens. Het slimme raam voelt bijvoorbeeld dat de zon schijnt en weet door eerder verzamelde data dat het daardoor te warm wordt in het gebouw. Het geeft dan een signaal aan het centrale systeem, dat vervolgens bijvoorbeeld de zonwering en airco aanstuurt. Zo blijft het binnenklimaat constant. Daarnaast reflecteren de ramen zonne-energie naar de zijkanten van het raam en wekken daar stroom op. De opgewekte stroom is per raam of verdieping op te slaan of zelfs terug leveren aan het stroomnet.

Duurzame innovatie zonder compromis
Ontwikkeld vanuit de missie ‘duurzame innovatie zonder compromis’ is SmartSkin al toegepast in diverse gebouwen. De ambitie is om in 2025 wereldwijd actief zijn in duurzame nieuwbouw en renovatie en dat SmartSkin uiteindelijk dé standaard voor ramen wordt.