Ru Paré community

BETA — AMSTERDAM

De transformatie van een voormalige basisschool naar huiskamer van de wijk; zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen, een relatief klein budget en een groot resultaat.


In het begin van deze eeuw stond de Ru Paré school nog symbool voor de sociale problemen in het Amsterdamse Slotervaart. Nu is het de huiskamer van de buurt en huisvest het een bijzonder maatschappelijk experiment. Het gebouw faciliteert ontmoetingen tussen mensen en organisaties, die door het concept van 'wederkerigheid' van elkaars kracht profiteren.

Solidariteit in transformatie
Ooit bekend als de slechtste basisschool van Nederland, wist de Ru Paréschool zich te verbeteren en verhuisde naar een gloednieuw pand. Het oude gebouw aan de Amsterdamse Chris Lebeaustraat bleef leeg achter. Na een serie bijeenkomsten om input voor een nieuwe bestemming te vergaren, werd bureau BETA werd gevraagd om solidariteit te verwerken in de transformatieplannen. De architecten werkten op locatie aan het ontwerp, om de omwonenden bij het project te blijven betrekken.

Van gymzaal naar foyer
Door zijn vele klaslokalen leende de school zich ruimtelijk zeer goed voor het huisvesten van verschillende organisaties. De gymzaal vertegenwoordigde met meer dan 10% van de totale vloeroppervlakte een risico voor de fragiele exploitatie van het project. Door de entree te verplaatsen naar de oude gymzaal is een foyer ontstaan. Daarmee is meer beschikbare te verhuren ruimte vrijgekomen en de exploitatie versterkt, een publiek interieur toegevoegd en zijn de toegankelijkheid en zichtbaarheid van het gebouw verbeterd. Meteen in het oog springen de vier enorme overheaddeuren, die met mooi weer helemaal open kunnen naar het zonnige plein. Een ingebouwde vide biedt plaats aan vijf glastuinbouwkassen.

Model voor solidariteit
Als reactie op bezuinigingsprogramma’s ontwikkelde de opdrachtgever een model voor solidariteit in kwetsbare wijken. Bewoners krijgen computerles, belastingadvies of taalcursussen in ruil voor werk voor de gemeenschap; op gebouwniveau worden afnemende subsidiestromen aangevuld door inkomen van renderende start-ups.

Urban Mining
In samenwerking met studenten van de Hogeschool van Amsterdam is een 'urban mining' project opgestart. Materialen uit een nabijgelegen sloopproject zijn geïnventariseerd om deze vervolgens opnieuw te gebruiken voor de Ru Paré Community. Op deze manier zijn zowel afval als bouwkosten gereduceerd.

De Ru Paré Community is onder meer bekroon met de Gulden Feniks 2017 en Gouden A.A.P 2018
Foto: Marc Faasse
Foto: Marc Faasse
Foto: Marc Faasse
Foto: Marc Faasse
PARTNERS
BETA office for architecture and the city
Elisabeth Boersma / PlanB
Marc van Asseldonk / O+A
Urban & social strategies
Dijk&co landschapsarchitectuur
LEBO
Stichting Samenwonen Samenleven
De Buurtzaak, Kantlijn, Exodus Evenings enz.
Huibers Constructieadvies
Oranje
Eigen Haard
Hogeschool van Amsterdam
Diverse bewonersorganisaties