Renovatie Atlas

TU EINDHOVEN — EINDHOVEN

Het gerenoveerde Atlas gebouw wordt het duurzame icoon van de TU in Eindhoven en het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld.


De renovatie van het Atlas-gebouw, waarbij duurzaamheid en comfort centraal staan, reflecteert de duurzame uitstraling die de TU/e voor ogen heeft in haar bedrijfsvoering, het onderwijs en het onderzoek. Een gezonde en comfortabele werkomgeving voor de gebruikers, het voorkomen van energetische verspilling en hergebruik van materialen vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

Markant onderdeel van een complex
Atlas, het voormalige Hoofdgebouw van de TU/e stamt uit 1963 en voldeed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Bij de start van de renovatie van de Eindhovense campus in het kader van het Masterplan TU/e Campus zijn de gebouwen die in de eerste fasen van de aanleg van de campus gerealiseerd zijn - tussen 1956 en 1974 -geïdentificeerd als de belichaming van een grote architectonische cohesie. De eigenschappen ervan zouden bij de vernieuwing als uitgangspunt moeten dienen. Het Hoofdgebouw is een van de meest markante onderdelen van het complex, het fungeerde als spil in de verkeersbewegingen over de campus en bovendien als architectonische climax.

Toekomstbestendige proeftuin
Na afronding van de renovatie in 2018 is Atlas getransformeerd tot een aantrekkelijk, duurzaam en toekomstbestendig gebouw met een optimaal klimaat om te studeren, te werken en te verblijven. Het gebouw uit 1963 wordt aangesloten op de warmte en koude installatie WKO, voorzien van een zeer isolerende glazen vliesgevel met uniek ramensysteem en maakt het gebruik van Smart Energy Saving Lighting. Het vernieuwde Atlasgebouw krijgt ook een rol als proeftuin. Het Intelligent Lighting Institute (ILI) gaat het gebouw gebruiken als Living Lab voor onderzoek en testen met intelligente verlichting (SAD free omgeving).

Meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld
Intelligente oplossingen zorgen ervoor dat Atlas het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland wordt met de hoogste BREAAM score Outstanding. Dit ontwerpcertificaat staat voor de hoogste score dat het keurmerk geeft om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheid. Het hoofdgebouw komt in de top drie van meest duurzame gebouwen in Nederland. Met een subsidie van de Europese Unie om het Atlasgebouw het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld te maken moet het een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzame renovatie.

Foto: Norbert van Onna
Foto: Norbert van Onna
Foto: Norbert van Onna
p3D_5Ebc6sI
PARTNERS
Technische Universiteit Eindhoven
Team RSVP/ Team V Architectuur, Valstar Simonis, van Rossum, Peutz
BKS Schagen
Provincie Noord-Brabant
Slim Bouwen
OPZuid
Europese Unie
Kien innovatiemeesters