Power Plant

MARJAN VAN AUBEL STUDIO — AMSTERDAM

Een energieneutrale plantenkas, waarin zowel elektriciteit als voedsel door middel van zonlicht wordt geproduceerd.


Hoe kunnen we het groeiende aantal bewoners blijven voeden, zonder verdere schade toe te brengen aan de aarde? Marjan van Aubel Studio biedt een oplossing: Power Plant.

Solar Democracy
Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Dat terwijl de aarde de aarde voldoende zonlicht ontvangt om de hele planeet voor een heel jaar van elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in onze dagelijkse omgeving voor een optimale benutting van deze onuitputbare bron – allereerst voor voedselproductie – en toegankelijkheid voor een veel grotere groep mensen.

Groei en besparing
Het doorzichtige zonneglas van Power Plant zorgt voor een optimaal binnenklimaat, waardoor groei het hele jaar door mogelijk is. Tegelijkertijd pompt een hydrocultuursysteem met nutriënten verrijkt water rond, waardoor het waterverbruik met 90 procent wordt verminderd in vergelijking met traditionele bodembewerking. Door verticale groei en naast zonlicht ook specifiek gekleurde leds te gebruiken, kan de plantengroei tot wel 40 keer toenemen.

Ontwerp-en zonnekracht
Door zonnepanelen opnieuw te definiëren als wenselijke objecten, zijn ze beter aan te passen aan verschillende omgevingen en kan botanische technologie bijvoorbeeld ook in steden een plek krijgen. Daarmee is door de inzet van ontwerpkracht een toekomst waarin efficiëntie en functionaliteit op gelijke voet staan met schoonheid steeds beter voor te stellen.