Pilot verduurzaming woningblokken

WOONWAARD — ALKMAAR

Een pilotstudie naar de gezamenlijke verduurzaming van woningblokken tussen woningcorporatie, bouwbedrijf en particuliere woningeigenaar.


Woonwaard en Dura Vermeer gaan met woningeigenaren onderzoeken hoe zij gezamenlijke woningblokken kunnen verduurzamen. Als de uitslag van de pilot een succes wordt, kan dit een oplossing voor vele corporaties en huiseigenaren zijn.

In 2050 wil Woonwaard dat al haar woningen CO2-neutraal zijn. Een deel van het bezit bestaat uit woningblokken, met een enkele koopwoning tussen de huurwoningen. Om energielekken te voorkomen en eenzelfde uitstraling te behouden voor het hele blok, moeten zowel de huur-als koopwoningen tegelijk aangepakt worden.

Pilot gebouwgebonden financiering
De investering voor het verduurzamen van de woning is voor particulieren vaak niet te financieren. Woonwaard en Dura Vermeer willen samen - aan de hand van een pilot - met woningeigenaren gaan onderzoeken of een zogenaamde gebouwgebonden financiering een oplossing kan bieden voor dit probleem. ASN Groenprojectenfonds en Liander werken hier ook aan mee. Bij deze constructie gaat niet de woningeigenaar de lening aan, maar wordt deze voorgefinancierd en hoort de financiering bij de woning. De woningeigenaar betaalt, gekoppeld aan de aansluiting, een vast bedrag per maand en de energierekening daalt met minimaal hetzelfde bedrag per maand. Daardoor blijven de woonlasten gelijk, of zullen zelfs dalen zelfs. Bij verkoop gaat de betalingsverplichting over op de volgende eigenaar. Zo heeft de woningeigenaar nooit een restschuld voor de investering in duurzaamheid.

Duurzame oplossing voor woningcorporaties en particulieren
Woonwaard, Dura Vermeer, ASN Groenprojectenfonds en Liander hebben een intentieovereenkomst getekend: via een concreet project willen zij gezamenlijk - en ook samen met de woningeigenaren - de mogelijkheden onderzoeken op gebouwgebonden financiering. Rond de zomer hopen de vier partijen de eerste resultaten te hebben van het onderzoek, zodat de pilot vervolgens in de praktijk kan worden gebracht. Mocht de uitslag van de pilot een succes worden, dan kan dit op termijn voor vele corporaties en woningeigenaren een oplossing bieden.

André Köster, directeur Dura Vermeer: “De samenwerking met Woonwaard (en ASN en Liander) is een voorbeeld hoe we de volgende stap kunnen zetten in de verduurzaming van woningbezit. Het is natuurlijk prachtig als we particuliere woningbezitters met een vernieuwend en aantrekkelijk voorstel mee kunnen krijgen met het verduurzamen, verbeteren en mooier maken van de blokken, straten en wijken.”