MobaCO-A-

JACK VAN DER PALEN — GRONINGEN

Met behulp van een biobased en flexibel modulair systeem kan de gebruiker eenvoudig zelf een nieuw thuis bouwen.


MobaCO-A is een sociaal duurzaamheidsconcept dat, een ‘thuis’ met een eigen woonidentiteit en privacy voor de gebruiker creëert en haar behoefte centraal stelt. Techniek wordt daarbij strategisch ingezet.

De woonmodules kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor veel verschillende gebruiksscenario’s mogelijk zijn en er gemeenschappelijke ruimtes ontstaan overeenkomstig de identiteit van een dorp en zijn beleving. Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden tussen individuele of groepswoningen in open terrein, tussen bebouwing, op een plat dak of in een bestaand gebouw.

Zelf een thuis bouwen met een biobased modulair systeem
MobaCO-A- speelt in op sociale duurzaamheid, educatie en zelfwerkzaamheid. Het is een dynamisch flexibel concept, waarin de asielzoeker als gebruiker op een eenvoudige manier zelf, met behulp van andere bewoners of ROC’s zijn eigen woonunit bouwt binnen de circulaire- en biobased economie – met verantwoorde materialen, zonder afval en circulair. Het ‘thuis’ ontstaat door een zelfbouwmethodiek en het creëren van een eigen woonidentiteit, door de gevelafwerking met lokale (sloop)materialen of grondstoffen en het scheppen van eigen ruimtes door middel van kastelementen. Units kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor veel verschillende gebruiksscenario’s mogelijk zijn. Tussen de gekoppelde units ontstaan gemeenschappelijke ruimtes, net als de identiteit van een dorp met al zijn faciliteiten, interacties en belevingen.

Compact zelfbouwpakket
De gebruiker krijgt een compact zelfbouwpakket met instructies voor het bouwen van een individuele unit bij lokale bewoners om de hoek of een groepswoning van gekoppelde individuele units op een open plek of in leegstaande kantoorpanden. Het pakket bestaat uit eenvoudig te monteren vouwbare constructie-elementen voor het exterieur, kastelementen voor het interieur, waterdichte plaat, vloer- en dakelementen een keuken en badkamerelement en installatie-unit (plug and play). De isolerende schil is opgebouwd met nanotechnologie-doeken en de gevel wordt afgewerkt met lokale - gerecyclede - bouwmaterialen. Door een installatie-object aan de unit te koppelen wordt deze zelfvoorzienend. De unit is stapelbaar en deconstructief, zo kan het met de bewoner binnen Nederland of naar het thuisland meeverhuizen.

Geborgenheid, gezelligheid, functionaliteit
Ook het interieur is een belangrijke schakel voor de beleving. Kasten, ontworpen als verrijdbare gebruiksvoorwerpen die op een kleine oppervlakte een dag en nachtsituatie creëren, zijn de enige interieurobjecten. In de kasten zijn een bed, stoelen en tafel als element opgenomen. Overdag kan het bed worden ingeklapt of als bank dienstdoen, en kunnen de stoelen en tafel uit de kast gehaald en in de unit geplaatst worden. ’s Avonds kunnen ze weer terug in de kast en kan een slaapkamer worden gecreëerd. Zo kunnen de bewoners met de kasten individuele ruimtes - geborgenheid -, cosy corners - gezelligheid - of een grotere open ruimte - functionaliteit - creëren. Een eigen thuis.

PARTNERS
Pantheon Performance Foundation
Jack van der Palen - archiview
Isabel Friederichs - archiview
Michiel Haas - NIBE
Boudewijn Piscaer - SUSTCON
Gerard Hol - Vitruvius Building Solutions
Pim Peters - IMd raadgevende ingenieurs
Olga van der Velde - IM