Michi Noeki

IRENE EDZES — GRONINGEN

Een adaptief concept voor gebouw, pleininrichting, groenvoorziening en markering waar lokale ondernemers, instanties, vrijwilligers en overheid samen aan bijdragen.


De meeste bewoners van de Oosterparkwijk wonen alleen en zijn ouder dan vijftig jaar. Zij wonen graag in deze wijk, maar vallen nu te veel buiten de boot. Een simpel blokje om voorziet in beweging, buitenlucht en sociaal contact op een ongedwongen manier. Het kan je dag maken, maar is voor te weinig mensen een vanzelfsprekendheid. Wat beweegt onze doelgroep letterlijk en figuurlijk? Het projectteam gaat hier met de bewoners van de Oosterparkwijk naar op zoek. Samen brengen zij de ketens van bewegingen en beweeg-redenen in kaart en bepalen de brandpunten in de wijk.

De missing link
De Oosterparkwijk kent ruime stedelijke ruimtes, maar voor de doelgroep zijn die moeilijk behapbaar. Naar Japans voorbeeld wil het team Michi-Noeki inzetten om brandpunten op te waarderen tot uitgekiende plekken van lokale verbinding. Bestaand aanbod wordt verrijkt met praktische voorzieningen, diensten, lokale producten en informatievoorziening. De Michi-Noeki wordt van alle wijkbewoners. Voor de doelgroep is het de missing link die de leefwereld vergroot.


PARTNERS
Tom Bullens, Stedenbouwkunde, landschapsarchitectuur, Vollmer & Partners
Irene Edzes, Architectuur, omgevingspsychologie, Vollmer & Partners
Frank Rietveld, landschapsontwerp, Vollmer & Partners
Hans Hoepel, Senior adviseur zorg, Twynstra Gudde
Jaap Warmenhoven, Co-creatie en social design, Twynstra Gudde
Ilta van der Mast, publiek-private samenwerking en community building, Twynstra Gudde
Elise van Geel, betrokken buurtbewoner voormalig bestuurslid, Bewonersorganisatie Oosterpark
Denise Damme, grafisch ontwerp
Robin Hulsman, financiele analyse, AdviesTalent
-Lodewijk Boersema, financiele analyse, Adviestalent