Luca

TU/ECOMOTIVE — EINDHOVEN

Een auto die vrijwel volledig uit gerecycled afval bestaat.


Om te demonstreren dat duurzame technologie ook sexy kan zijn en dat onze afvalberg op een nuttige manier te hergebruiken is, presenteert het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven Luca. Een sportief uitziende, elektrische auto, die vrijwel volledig uit gerecycled afval bestaat.

Opgevist uit de oceaan
Het chassis van Luca bestaat uit een sandwichpaneel met een buitenkant van vlasvezels in combinatie met plastic dat is opgevist uit de oceaan en een kern van gerecyclede PET-flesjes. De carrosserie is gemaakt van gerecycled ABS, een hard plastic, en ook de zij en achterruiten zijn gemaakt van een gerecycled materiaal. De auto krijgt zijn gele kleur door een gekleurde folie, in plaats van een lak. Deze 'wrap' kan gemakkelijk verwijderd en gerecycled worden.

Comfortabel interieur
Ook voor het interieur is veelvuldig gebruik gemaakt van afval. Zo bestaan de kussens van de comfortabele stoelen uit kokosnoot- en paardenhaar, overtrokken met een stof van gerecycled PET - met de look and feel van suède - en de middentunnel onder meer uit plastic afkomstig van huishoudelijk afval. Daarnaast zijn er ook restmaterialen van het productieproces van Luca zelf gebruikt.

Bewustwording en circulaire economie
Met deze auto willen de studenten laten zien dat afval een waardevol materiaal is, ook in complexe toepassingen. Het team hoopt zo mensen bewust te maken van hun consumptiegedrag en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie.

Foto: Bart van Overbeeke
Foto: Bart van Overbeeke