Lowlands / ArmadiLLow

LOWLANDS/MOJO — BIDDINGHUIZEN

Het festival - en de tijdelijke stad - Lowlands blijft zich vernieuwen, met als eyecatcher en stadshart de innovatieve en intieme ArmadiLlow.


Vijf markante schoorstenen - een ontwerp van Lowlands vormgever Peter te Bos - dienden sinds 2002 als de ingang van het festivalterrein en vormden daarmee de scheiding tussen camping en festival. Bij het 25-jarig bestaan in 2017 wenste Lowlands een aantal grote vernieuwingen door te voeren, die de perceptie van het festival zou bestendigen als een vernieuwend en vooruitstrevend festival. Geen ‘omzien in nostalgie’, maar een ‘klaar voor de toekomst’ gevoel. De ArmadiLLow is de eyecatcher van het vernieuwde festivalterrein; het nieuwe stadshart van dit tijdelijke uitgaansgebied van 60.000 mensen.

Nieuw stadshart voor tijdelijke stad
Lowlands moest ruimer, opener, gastvrijer en luxer voelen. Daarbij hoorde een nieuwe en verbeterde indeling. Dat betekende onder meer het verdwijnen van de iconische entreepoort van Lowlands om de scheiding tussen festival- en kampeerterreinen op te heffen, meerdere ingangen tussen terrein en kampeerterrein, een beter gebruik van de beschikbare ruimte en nieuwe iconen en geïntegreerd nieuw artwork van Hansje van Halem. In 2017 is een heel nieuwe stadsplanning gemaakt en er zijn in totaal drie tenten rigoureus vernieuwd. De podiumtenten Alpha en Bravo zijn geoptimaliseerd. De ArmadiLLow is de minst conventionele. Een centraal punt op het terrein waaromheen de tijdelijke stad Lowlands zich kan voltrekken, van de eerste tot de laatste minuut van het festival.

Iconische vijf torens
Lowlands heeft ervoor gekozen de iconische entreepoort met haar vijf torens niet geheel te laten verdwijnen, maar deze te vernieuwen en van functie te laten veranderen. De ArmadiLLow is een imposant industrieel complex met vijf torens van 22 meter hoog en een totale voetprint van 100 x 60 meter. Vanuit de torens rijst als de schild van een reptiel een halfopen luifelconstructie met een Science fiction-achtige beschildering die doorloopt in de torens en de lucht in lijkt te schieten. Door de verticale uitsparingen in de brede luifel is het een open, maar toch beschutte ruimte.

Duurzaam, veilig, dynamisch en speels
Het interieur is opgebouwd uit natuurlijke materialen - onbeschilderd hout, planten en bomen, plankieren vloeren. Er zijn horeca-outlets en een dj-booth met dansvloer ervoor. De gehele ArmadiLLow is gevuld met zitgelegenheden. Het meubilair is gemaakt van pallets die dankzij een zelf ontworpen, veilig en her te gebruiken systeem samengehouden worden. Er zijn speelse klimelementen in de constructie verwerkt die stimuleren om te klimmen, te hangen, op te kruipen. De hoogteverschillen dragen bij aan een dynamische sfeer.?De belichting past zich – net als de muziek en het aanbod van de horeca - aan aan de dynamiek van de dag. De ArmadiLLow is een stadsplein tijdens een feestelijkheid in de openbare ruimte.

Innovatie en toekomst
Lowlands is veelzijdig en wil altijd innovatief en vooruitstrevend blijven. Los van het programma geldt dit ook voor een aantal andere thema’s zoals duurzaamheid, groene energie, recycling en tal van andere zaken. Zo is het festival sinds 2013 van groene stroom voorzien en wil de organisatie in de toekomst ook zelf duurzame energie opwekken met bijvoorbeeld windmolens en zonnepanelen.

Meer lezen over Lowlands en ruimtelijke vernieuwing? In 2015 initieerde Nederlandwordtanders het onderzoek Learning from Lowlands, dat tot stand kwam door een samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, TU Delft en Jaar van de Ruimte, en met een publicatie is afgerond. ‘Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw?’
> meer informatie