LocHal

CIVIC — TILBURG

Een voormalige locomotiefloods is getransformeerd tot het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg.


De spoorzone naast het Centraal Station in Tilburg wordt stap voor stap getransformeerd tot een nieuw hart van de stad. In een voormalige locomotiefloods komen een openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten samen onder één dak.

Hybride bibliotheek
LocHal herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek. Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, de omgeving stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie in zogenaamde ‘lab-kamers’. Deze thema-ruimtes liggen verspreid over het gebouw en leggen nieuwe verbindingen met de vaste collectie.

Monumentaal en eigentijds
Grote open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte. Bij binnenkomst in de grote centrale hal is de sfeer van de voormalige locomotiefloods nog steeds te voelen. De daarachter gelegen serie aan trappen en terrassen bieden plek aan ruimtes om te lezen, werken, discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping, omringd door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken en toegang tot een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.

Foto: Stijn Bollaert
Foto: Stijn Bollaert
Foto: Stijn Bollaert
Foto: Stijn Bollaert
330425669
PARTNERS
Civic architects
Inside Outside / Petra Blaisse
Mecanoo architecten
Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs
Arup
Binx Smartility, VDNDP bouwingenieurs, SOM, F. Wiggers ingenieursbureau, ABT Wassenaar, Linneman bouw en advies, Zaanen Spanjers Architecten
Octatube
Textiel Museum Tilburg, Seilemaaker, Gerriets, Theatex