Ligne

JEANNE DEKKERS — SITTARD

De nieuwe ontmoetingsplek van Sittard verenigt een bibliotheek, filmhuis, museum, hogeschool, zorgwoningen, appartementen, winkels en horeca onder een dak.


Aan de rand van het oude centrum van Sittard is een nieuw Kunst en Onderwijscluster verrezen. De Ligne huisvest Hogeschool Zuid, museum De Domijnen, een filmhuis, winkels en woningen. Een parkeergarage en fietsenstalling bevinden zich op het kelderniveau.

Overdekt stadsplein
De Ligne ligt aan een nieuw stadsplein, dat een visuele verbonden is met de kerk in het centrum. Als verlengde van dit stadsplein vormt de entree van het gebouw, bestaande uit een grootse stadshal, het hart van het gebouw. Deze stadshal is als een groot overdekt plein, waarin de hogeschool, museum en filmhuis als bollen door de ruimte lijken te zweven. Een grootse ruimte, die door zijn indeling tegelijkertijd intiem is.

Eigen identiteit
De hogeschool, het museum en filmhuis hebben ieder een eigen identiteit, afgestemd op de specifieke functie. De Hogeschool heeft meerdere clusters, rondom een huiskamer georganiseerd. Een vide met bijzondere lichtinval verbindt de verdiepingen met elkaar. Het museum is een hoge ruimte, waarin kabinetten de mogelijk geven voor kleine exposities.

Schakel tussen historie en toekomst
De architectuur van het gebouw is ontstaan na een analyse van maat, schaal en materiaalgebruik in de historische kern, de gevels langs de rijksweg en hun kleurnuances. Vier lichte tinten baksteen, in verticale stroken toegepast, vormen het pallet van de buitengevels. Hoge betonbanden geven door onregelmatige lengten maat en schaal aan de gevel en inkepingen en overstekken structuur. De museumgevel en de trappentoren op het plein zijn gemaakt van antracietkleurige betonelementen, met een patroon van de historische plattegrond van Sittard.

-I5PBKzHYOM
PARTNERS
Jeanne Dekkers Architectuur
Gemeente Sittard
3W
Hogeschool Zuyd
IMd Ingenieursbureau
Nelissen Ingenieursbureau
Jo Coenen & Co Architekten
Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
Jonathan Penne Architecten
Rapp+Rapp
Coenen Sattele Architecten
deMunnik-deJong-Steinhauser architecten
Bureau de Munck
Trans Form Architecten