Labor Lab

STUDIO LONK — AMSTERDAM

Een ruimtelijke verkenning van de toekomst van werk en de werkplek.


Voor(ui)tbouwend op grote maatschappelijke - demografisch, cultureel, technologische - ontwikkelingen, ontwerpt Studio Lonk ism Ditt Officemakers drie ruimtelijke scenario's en plaatst deze in bestaande werkplekken. Doel is om bewustwording en debat te stimuleren.

Is dit een toekomst waar we naar uit- of tegenop- kijken? Wat is je eigen rol in het bijsturen van deze ontwikkeling? De scenario’s worden steeds afgesloten met een debat, waarin de initiatiefnemers de vragen die de installatie oproept bespreken met publiek, experts en projectpartners.

Senior Spaces
De vraag hoe en of we gaan werken tot onze laatste levensfase vormt het eerste hoofdstuk van het drieluik. ‘Senior Spaces’ was in februari 2019 te ervaren bij co-working space TSH Collab. Het verhaal dat de installatie vertelt en onderwerp van gesprek bij het slotevent was de inrichting van pensioenen, generatiediversiteit op de werkvloer en of ons kantoor mogelijk een heel nadrukkelijke zorgfunctie zal dragen.

Queen B
Waar deel 1 een scenario op basis van een demografische ontwikkeling representeert, heeft deel 2 van Labor Lab, 'Queen B', alles te maken met de technologische ontwikkeling van 'slimme' (werk)omgevingen die uiterst responsief en gepersonaliseerd zijn. Studio Lonk slaat de automatisch stijgende tafels en IoT snufjes even over, maar speculeert over het toekomstscenario dat onze werkplek ons zodanig goed kent, dat het ons persoonlijk adviseert en stuurt. Dit door middel van een AI systeem (een menselijke stem). Een prettige dienst die ons werkelijk helpt om productief te zijn, of een overgave van privacy en autonomie aan algoritmes? De installatie gaf wederom voer voor een interessant debat op 21 juni 2019.

Leisure for Life
Deel 3, ‘Leisure for Life’, is een scenario van vergaande robotisering met een basisinkomen als gevolg, staat nu in de startblokken. Steeds probeert Studio Lonk het lopende debat te vertalen naar een tastbare, ervaarbare omgeving. Er wordt geen doemscenario gepresenteerd, en ook geen ideaal. Doel is om op nieuwe manieren te reflecteren op de waarschijnlijkheid en wenselijkheid van toekomstscenario's.

Initiatiefnemers van Labor Lab zijn Studio LONK (ontwerpbureau gespecialiseerd in 'spatial storytelling') en Ditt Officemakers (ontwikkelaar en inrichter van kantoren). Voor elk hoofdstuk werken zij samen met verschillende themapartners, voor een zo breed mogelijk debat. Zo is voor 'Senior Spaces' samengewerkt met Brightpensioen en voor 'Queen B' met bedrijven die uiterst 'slimme' dagelijkse omgevingen dichterbij brengen maar daar ook de ethische en kritische vragen bij (moeten) stellen: IBM, Blubrick|Nexton en Locatify.

Foto: Michiel Landeweerd
Foto: Michiel Landeweerd
Foto: Michiel Landeweerd
Foto: Michiel Landeweerd
Foto: Barbara Kieboom
Foto: Barbara Kieboom
Foto: Barbara Kieboom
Foto: Barbara Kieboom
344982974
Queen B in actie...