Interlink

BOB HENDRIKX — DELFT

Bouwen met mycellium biedt mogelijkheden om te wonen in een levend huis.


Wonen in een levende paddestoel. Als het aan Bob Hendrikx ligt is dit in de nabije toekomst mogelijk. Tijdens zijn afstudeerproject ‘Interlink’ aan de TU Delft deed hij onderzoek naar levende architectuur. Uiteindelijk kwam hij uit op mycelium, ‘natures internet’, om mee te bouwen. Een levensgrote, aaibare proefopstelling hiervan was te zien tijdens de Dutch Design Week 2019.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Nieuwe manieren van bouwen
Op zoek naar een nieuwe manieren van bouwen - circulair en met hernieuwbare materialen - stuitte Hendrikx op mycelium, het ondergrondse netwerk van schimmelsdraden. Tijdens zijn afstuderen maakte hij mallen gevuld met organische materialen met een sterke vezelstructuur, zoals zaagsel, hooi of hennep. Door daar een schimmel aan toe te voegen die het materiaal opeet, zag hij blokken met een sterk driedimensionaal en exponentieel groeiend netwerk ontstaan. Materiaal dat levend blijft, zelfhelend is en aan elkaar kan groeien. Bovendien is het waterproof en niet ontvlambaar.

Goede zorg voor aaibare architectuur
Voorwaarde voor bouwen met deze levende blokken is wel dat er goed voor wordt gezorgd. Anders eet het mycelium alle vezels op, verdwijnt de stevigheid en wordt het een zachte massa die uiteindelijk weer opgaat in de aarde. Dat komt wel van pas als het materiaal of de daarmee gebouwde constructie niet meer nodig is. Het vergaat zonder te slopen en restafval. Voor de proefopstelling ‘Mollie’ tijdens de Dutch Design Week werd gebruik gemaakt van een goedaardige schimmel uit Japan. Het publiek mocht Mollie bekijken, voeren en haar zachte ‘vachtje’ aaien.

Wonen in een levend huis
In de toekomst wil Hendrikx met mycelium woningen bouwen waarvan de verzorging wordt gemonitord via een interface. “Net als bij de Tamagotchi krijgt de gebruiker seintjes wat nodig is voor de verzorging van de woning, met het verschil dat deze echt leeft. Als je er goed voor zorgt, dan zorgt de woning ook goed voor jou. Door via sprays bepaalde bacteriën toe te voegen, kan het materiaal bijvoorbeeld voorzien in warmte of licht. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in een week een extra kamer aan laten groeien."