Het Platform Utrecht

VENHOEVENCS — MOREELSEHOEK UTRECHT

Een mixed-use gebouw boven het spoor in hartje Utrecht fungeert als 'microcity' en voorbeeld van natuurinclusief bouwen.


Op het drukste stukje Nederland verrijst Het Platform Utrecht. Een mixed-use communitygebouw naast het Centraal Station, dat op zichzelf als een 'Microcity' fungeert. Met de inbreng van meer levendigheid, veiligheid en duurzaamheid beoogt Het Platform van grote meerwaarde te zijn voor de omgeving.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Microcity & Transit Oriented Development
Voor VenhoevenCS is 'Transit Oriented Development', het bouwen in hoge dichtheid nabij ov-knooppunten, een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een echt duurzame stad. Passend bij deze visie ontwerpt het bureau gebouwen in de stad waar mogelijk als een Microcity; een gebouw dat door een mix van complementaire functies - wonen en voorzieningen - en de ligging nabij een belangrijk ov-knooppunt nagenoeg zelfvoorzienend kan zijn.

Bouwen boven het spoor
'Bouwen boven het spoor' is een actueel thema, waar de NS in 2019 met de vier grote steden in Nederland afspraken over heeft gemaakt. Techniek en de financiële haalbaarheid zijn inmiddels geen onneembare hindernissen meer. Bouwen op het spoor biedt juist kansen, als oplossing voor het woningtekort en aantrekkelijke plekken om te wonen en werken in het hart van de stad, met openbaar vervoer en alle voorzieningen binnen handbereik. Het Platform grenst direct aan Utrecht Centraal Station en is zelfs letterlijk óp het station van de Uithoflijn gebouwd. Dankzij een slimme lichtgewicht staalconstructie is het gelukt om de 18.000 m2 aan programma te ontsluiten vanaf een minimale footprint van 170 m2.

Natuurinclusief bouwen in de binnenstad
Het meervoudig ruimtegebruik was een belangrijke exponent van de integrale duurzaamheidsstrategie. Naast ruim 200 woningen zijn er in het gebouw voorzieningen als horeca, fitness, een gemeenschappelijke fietsenstalling en groene dakterrassen opgenomen. Als een landschap ligt Het Platform in de stad, dat is ontstaan door te reageren op het krachtenspel van bestaande gebouwen en routes in de omgeving en door met name ook de openbare ‘tussenruimtes’ te ontwerpen.

Met royaal begroeide gevels en vier verschillende daktuinen zal het gebouw straks de biodiversiteit in de binnenstad verrijken en bijdragen aan een gezonder leefklimaat. Tegelijkertijd nodigt het gebouw de bewoners uit om meer naar buiten te gaan. Alle daktuinen zijn anders, gebaseerd op de verschillende landschappen in de provincie Utrecht. Een zeer gevarieerde mix van planten en bomen zorgt voor optimale condities voor het aantrekken van insecten. Daarmee is Het Platform volgens de makers misschien wel het eerste grootschalige gerealiseerde natuurinclusieve woongebouw in Nederland.