GreenHuus Kabbelaarsbank

GREENHUUS — KABBELAARSBANK

Ontwikkelen samen met de natuur, voor recreatie en met kansen voor de biophilic woningbouw.


De initiatiefnemers van GreenHuus zochten naar een duurzame oplossing voor de recreatiesector. De combinatie van autarkische systemen met een biobased en circulair ontwerp resulteerden in een zelfvoorzienende, aantrekkelijke en verplaatsbare eco-lodge. De eerste GreenHuusjes zijn geplaatst op de Kabbelaarsbank, een natuurgebied aan het Grevelingenmeer.

Ontwikkelen samen met de natuur
Het bijna 9 hectare grote recreatiegebied aan de voormalige zeearm van de Noordzee waarop Ecopark GreenHuus is ontwikkeld, is samen met Staatsbosbeheer omgevormd tot nieuwe natuur. Door het graven van nieuwe watergangen, het maken van een meer diverse bodemsamenstelling en de aanleg van niveauverschillen en bosjes zal de biodiversiteit de komende jaren naar verwachting toenemen. Met de plaatsing van de 30 ecolodges en een compact receptiegebouw aan het Grevelingenmeer willen de ondernemers laten zien hoe je kunt recreëren - en wonen - zonder de natuur aan te tasten. Ver weg van het massatoerisme, staan de huisjes midden in de natuur en op royale afstand van elkaar. Omwonenden en geïnteresseerden zijn in een vroeg stadium bij het project betrokken, door hen de mogelijkheid te bieden om door middel van crowdfunding te investeren in de ecolodges.

Autarkisch, biobased en circulair
GreenHuus is gebouwd volgens de Holistische GreenHuus ABC principes. Autarkisch, (lokaal) Biobased en Circulair en zijn, omdat er geen lijm of PUR is gebruikt, demontabel. De zelfvoorzienende huisjes zijn gemaakt van duurzaam ecologisch materiaal – lokaal hout en hennep - en daarmee CO2-negatief én ze zijn eenvoudig verplaatsbaar. Zodra de natuur schade dreigt te ondervinden van het natuurtoerisme, wordt het huisje op een andere plek neergezet. De lodges zijn daarnaast bedoeld als pilot voor permanente huizen en ter inspiratie voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Momenteel wordt er gewerkt aan een GreenHuus 2.0 versie, met een casco op basis van mycelium.