GEM Tower

TU EINDHOVEN — EINDHOVEN

Een duurzame energie-oplossing voor festivals in de vorm van een markante toren.


Ook binnen de festivalwereld is de urgentie in het verder terugdringen van CO2 uitstoot hoog. Terwijl festivals steeds succesvoller worden in afvalreductie, zijn de grootste vervuilers - de dieselaggregaten - nog veelvuldig in gebruik. Als groene oplossing presenteerde PowerVIBES in 2019 tijdens de Eurosonic Noorderslag in Groningen de GEM (Green Energy Mill) Tower. Een hybride en uitvouwbare blikvanger, die festivals duurzamer maakt.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Duurzame blikvanger
De toren kan tot maximaal 21 meter hoogte worden opgebouwd en heeft aan de basis een diameter van 8 meter. Met zonnepanelen en een windturbine wekt de toren energie op. Ongeacht de weersomstandigheden wordt het festival altijd voorzien van voldoende duurzame energie, die wordt opgeslagen in een batterij. Door het gebruik van gekleurde LSC panelen kunnen festivals hun eigen invulling geven aan de uitstraling van de toren. Een blikvanger op het terrein, die bovendien bijdraagt aan de duurzame bewustwording van de bezoekers.

Toren in bedrijf
De GEM-tower is een initiatief van PowerVIBES, een Europees Interreg NWE project met verschillende partijen en festivals uit Nederland, België en de UK, onder leiding van de TU Eindhoven. De GEM toren was onder meer te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en op Pukkelpop 2019. Als de omstandigheden festivals weer toelaten, kan de GEM-tower breed worden ingezet.

Panorama
Nederland
Foto: Bart van Overbeeke
Foto: Bart van Overbeeke
Foto: Jorn Baars
Foto: Jorn Baars
Foto: Jorn Baars
AW-IeNrk-6Y
61NJ9CSIgMY
PARTNERS
PowerVIBES
TU Eindhoven
IBIS Power BV
Double 2 BV Mediaproducties
Eurosonic Noorderslag
Pukkelpop 2019
Off Grid Energy Limited
RPS Conservation Services
ESNS
Flexotels BV
ZAP Concepts
Interreg Power Vibes