Fietsenstalling Utrecht

ECTOR HOOGSTAD ARCHITECTEN — UTRECHT

Een drielaagse, ondergrondse fietsenstalling bij Utrecht Centraal promoot en faciliteert duurzame mobiliteit.


De grootste fietsenstalling ter wereld staat in Utrecht Centraal. Hier maakte een station traverse plaats voor een groot verhoogd plein en daaronder een fietsenstalling met plek voor ruim 12.500 fietsen.

Ondergronds fietspad
Direct in het oog springend is de grote transparantie luifel boven het plein. De robuuste kolommen, die het dak 25 meter boven het plein laten 'hangen', lopen dwars door de stalling heen. De drie verdiepingen tellende fietsparkeergarage is voorzien van een fietspad waarover fietsers hun stallingsplek kunnen bereiken. Het is een rondlopend circuit van hellende banen, die in open verbinding staan met de rest van de stalling. Elektronische signalering wijst de gebruiker op vrije plekken.

Overzicht en oriëntatie
Naast het fietspad is er een zone om veilig te kunnen op-en afstappen. Via trappenhuizen en tunnels zijn het plein, de stationshal en de sporen bereikbaar. Ter plaatse van de trappenhuizen lopen vides door van pleinvloer tot kelder. Vensters in de buitenwand laten de gebruiker zien waar hij zich bevindt, soms is er zelfs zicht op het einde van de stalling. Kleuraccenten geven richting en sfeer binnen de robuuste afwerking met beton, staal en verduurzaamd hout. Ook bevat de stalling faciliteiten als een fietsenmaker en fietsverhuur.

Beeld: Petra Appelhof
Beeld: Petra Appelhof
Beeld: Petra Appelhof
Beeld: Petra Appelhof
Beeld: Petra Appelhof
AZabBfk2j3A