Drinkwatercontainer

SKYSOURCE — SAN FRANCISCO

Drinkwatercontainer WEDEW kan dagelijks genoeg schoon drinkwater voor honderd mensen uit de lucht halen, door in een zeecontainer een kunstmatige wolk te creëren.


De WEDEW (Wood-to-Energy Deployable Emergency Water) is ontwikkeld door de Skysource/Skywater Alliance en overal ter wereld in te zetten om schoon drinkwater uit de lucht te halen.

Condensatie
WEDEW bestaat uit twee gecombineerde systemen. Het Skywater-systeem is een grote container die de vorming van een wolk simuleert. Het zuigt warme lucht naar binnen, die in de container door koude lucht condenseert. De condensatie in de vorm van druppels wordt opgevangen als schoon drinkwater. Dit systeem, dat veel stroom nodig heeft, wordt gecombineerd met een biomassa-installatie om goedkoop energie op te wekken. De vergasser kan gevuld worden met lokale biomassa, bijvoorbeeld houtsnippers of kokosnootschillen, en creëert warmte en vochtigheid tijdens het vergassen. Ideaal voor het Skywater-systeem om drinkwater te genereren.

'CO2-negatief'
Het restafval van de vergaste biomassa is 'biochar', een houtskool in stofvorm waarmee koolstof in de grond kan worden opgeslagen om vervolgens planten weer te laten groeien. Het systeem is daarmee CO2-negatief. Volgens de makers zouden WEDEW-containers gevoed kunnen worden met versnipperde bomen, die gedood zijn door droogte of insectenplagen. Daar waar er weinig biomassa is, kan het systeem ook op zonne-energie of batterijen draaien en schoon drinkwater uit de lucht halen in bijvoorbeeld rampgebieden waar de infrastructuur is vernietigd.