Driegeneratiehuis

BETA — AMSTERDAM

Drie generaties uit een familie delen samen een huis in de stad.


Met het oog op de zorg tussen generaties heeft een familie besloten om samen een huis te laten bouwen. Terwijl het jongere stel al in de stad woont, wilden de grootouders graag terug naar de buurt van stedelijke voorzieningen. Nu delen zij een een ‘drie-generatiehuis’ in het Amsterdamse Buiksloterham. Het jonge gezin bewoont de benedenverdieping en de grootouders het bovengelegen appartement.

Nabijheid en privacy
Doel van het project was om een gebouw te creëren waar beide families kunnen genieten van elkaars gezelschap, zonder de voordelen van het privé-gezinsleven op te offeren. Zo zijn twee afzonderlijke appartementen op elkaar gestapeld, met als enige verbinding een gemeenschappelijke entree. Hoewel het project voorziet in een grotere afhankelijkheid van de grootouders, wordt er nu van het voordeel van de nabijheid van de twee families genoten door activiteiten zoals boodschappen doen, gezamenlijke sociale bijeenkomsten en af en toe een dagopvang voor de kinderen.

Verticale ontsluiting als eyecatcher
Het appartement van de grootouders is gelijkvloers, heeft een eigen liftinstallatie en dakterras. De verticale ontsluiting van de woning is de eyecatcher van het gebouw. Ook kan er een wisselverdieping tussen beide woningen worden gerealiseerd. De noordelijke gevel is grotendeels gesloten en naar het zuiden toe opent het gebouw zich, ook de plattegrond ondergaat daarbij een bijpassende transformatie.