DomusKoffer

WARDO TIEMAN — WEERSELO

Een meubelelement met geïntegreerde voorzieningen als adequate oplossing voor een berucht transformatieprobleem: de installatietechniek en infrastructuur.


Volgens de makers van de Domuskoffer moet de vastgoedmarkt anticiperen op de dynamische ontwikkelingen van de maatschappij en duurzaam omgaan met de miljoenen vierkante meters aan leegstaande gebouwen. Zij ontwierpen een meubelelement met geïntegreerde voorzieningen en introduceren daarmee een adequate oplossing voor een herkenbaar transformatieprobleem: de installatietechniek en infrastructuur.

Leegstaande gebouwen kunnen eenvoudig, snel én goedkoop weer in gebruik worden genomen, zonder te verbouwen. Door de slimme integratie van installatiewerk in het meubel, is het niet meer nodig om het gebouw bouwtechnisch aan te pakken.

Van vastgoed tot Flexgoed
Met de Domuskoffer kan vastgoed eenvoudig worden veranderd in 'flexgoed', om mobiel en flexibel te leven in een steeds meer dynamische wereld. De Domuskoffer is een all-in-one oplossing die verbouwingen van leegstand overbodig maakt en lege ruimtes zonder faciliteiten in zeer korte tijd bewoonbaar maakt. De 'woonmachine' wordt letterlijk het gebouw ingerold, opgesteld en eenvoudig aangesloten met de bijgeleverde ‘navelstreng’ voor aan- en afvoer van water en elektriciteit. Binnen een paar uur beschikt de bewoner over een geavanceerde keukenvoorziening, een badkamer, klimaatinstallaties, verlichting, domotica en wifi/tv. De Domuskoffer is robuust, elegant en met verschillende functionaliteiten en materialen te realiseren voor kleine huishoudens (een tot vier personen). Dit zorgt ervoor dat het eenvoudig aan te passen is aan de identiteit van de gebruiker en een thuis kan bieden voor diverse doelgroepen.

Ruimtelijke en sociale integratie
De Domuskoffer vraagt een minimaal grondstofgebruik, is recyclebaar en voorkomt het voortijdig slopen van veel gebouwen. Het concept is praktisch overal toepasbaar en anticipeert op gewenste maatschappelijke en individuele behoeften. Ruimtelijke en sociale integratie zijn mogelijk omdat de Domuskoffer eenvoudig schaalbaar, wereldwijd kan worden ingepast in steden, dorpen en op het platteland. De ontwikkeling van de Domuskoffer beantwoordt aan de vraag om duurzame, innovatieve en betaalbare producten die worden gerealiseerd onder goede arbeidsomstandigheden.

De Domuskoffer kreeg een eervolle vermelding in de categorie transformatie van de prijsvraag A Home away from Home. Na de prijsuitreiking hebben de ontwerpers het product aan de markt gepresenteerd, zijn een aantal optimalisaties doorgevoerd en is het product onder de werktitel ‘OpTie’ gehonoreerd met een EFRO subsidie, voor onder meer de verdere industriële ontwikkeling en zijn verkenningen en onderhandelingen gestart met belangstellenden en afnemers.

Bekijk meer informatie over de prijsvraag A Home away from Home, inzendingen, winnaars en het jurycommentaar op http://www.ahomeawayfromhome.nl/