Detentiedak

SEMPERGREEN EN PARTNERS

Een groen dak-concept dat overtollig regenwater vasthoudt en vertraagd afvoert.


Het toenemende aantal hevige regenbuien brengt stedelijke gebieden in de problemen. Als bijdrage aan een oplossing voor dit watervraagstuk heeft Sempergreen in samenwerking met internationale partners een innovatief groendak-concept ontwikkeld. Het Detentiedak houdt overtollig regenwater tijdens piekbuien tijdelijk vast op het dak en voert het vertraagd af.

Wateropvang op het dak
Een Detentiedak ontlast het riool gedurende piekbuien of meerdaagse stormen en voorkomt daarmee wateroverlast en overstromingen. Het kan naast bestaande ondergrondse oplossingen worden toegepast, maar een bovengrondse - en zichtbare - oplossing levert meer bewustzijn op. Daarnaast dragen groene daken bij aan een verlaging van de omgevingstemperatuur, hebben zij een warmteregulerende werking in het gebouw, stimuleren de biodiversiteit, verlengen de levensduur van de dakbedekking en brengen een financiële meerwaarde van het gebouw met zich mee.

Internationale ontwikkeling
Diverse internationale partners staan aan de basis van de ontwikkeling van het Detentiedak-concept. In samenwerking met onafhankelijke onderzoekers hebben zij in het onderzoekslaboratorium van Green Roof Diagnostics in de Verenigde Staten jarenlang in proefopstellingen gezocht naar de optimale groendakopbouw voor het vertraagd afvoeren van regenwater. De testen resulteerden in een lichtgewicht groendak-systeem, bestaande uit vier lagen: het Detentiedak.

Vier lagen voor een optimaal resultaat
Elke laag van het Detentiedak heeft een unieke werking, zodat het dak zelfs in verzadigde toestand in staat is om het regenwater tijdelijk vast te houden en vertraagd af te voeren. Het is eenvoudig te installeren, kan worden toegepast worden op dakhellingen van 0 tot 5 graden en heeft een verzadigd gewicht van ca 90 kg/m². Het maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op een project en dankzij de unieke eigenschappen kan een project met een Detentiedak voldoen aan de eisen en wensen van gemeente en waterschap binnen de Waterparagraaf.