De toekomst van Nederland

FLORIS ALKEMADE

Het oproepen van verlangen naar verandering en de inzet van verbeeldingskracht zijn essentieel voor de nu nodige veranderingen.


Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw.

Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In de publicatie ‘De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’ beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema's.

Unieke positie
Nederland neemt ten opzichte van de globale vragen een unieke positie in, waarbij de noodzaak om te veranderen in essentie een sociaal-maatschappelijke vraag is. De auteur betoogt dat onze hedendaagse welvaart zo'n onvoorstelbare vlucht heeft genomen dat iedere verandering allereerst als een bedreiging wordt ervaren. Juist nu het vermogen om van richting te veranderen aangesproken moeten worden.

Verlangen naar verandering
De krachtigste motor voor verandering is het oproepen van verlangen naar verandering. Verbeeldingskracht is daarbij essentieel. Niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld.

Meer horen en lezen
In plaats van de geplande boekpresentatie sprak programmamaker Tim Wagemakers vanuit een lege De Balie, zonder publiek, met Floris Alkemade en Floor Milikowski over 'De Toekomst van Nederland'. Aanleiding voor het gesprek zijn de publicaties ‘De Toekomst van Nederland – De kunst van richting te veranderen’ van Floris Alkemade en ‘Een klein land met verre uithoeken’ van Floor Milikowski, journalist en sociaal geograaf. Het gesprek is hier terug te kijken.

Lees hier een interview met Floris Alkemade over 'De Toekomst van Nederland'

‘De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’ is een uitgave van Uitgeverij THOTH in samenwerking met het Atelier Rijksbouwmeester. Het is verkrijgbaar in de boekhandel.