Complex Compound

ROBBERT VAN DER HORST — AMSTELPARK AMSTERDAM

Een experiment met interactieve en vluchtige architectuur in een stadspark.


Onder de noemer ‘Vluchtige Bouwwerken’ maakt beeldend kunstenaar Robbert van der Horst tijdelijke bouwwerken die de relatie van de gebruiker met het omliggende landschap bevragen. Complex Compound is daarvan een inhoudelijke verdiepingsslag.

Interactieve en vluchtige architectuur
Complex Compound is een bouwwerk dat bestaat uit een compositie van verplaatsbare architectonische elementen. Door interactie van de bezoekers kunnen niet alleen nieuwe composities ontstaan maar raken de elementen ook verspreid in het park. Robbert van der Horst positioneert het gebouw als tijdelijk resultaat van sociale interactie en onderzoekt daarmee niet alleen de essentie van het bouwen maar brengt ook zijn omgeving in kaart.

Dynamische digitale kaart
In samenwerking met data-strateeg Joost Plattel zijn alle elementen verbonden met het internet of Things (LORA) en wordt realtime data verzameld over positie, temperatuur en mate van beweging. Hiermee ontstaat een dynamische digitale kaart, die dient als historisch verslag maar ook richting geeft aan het proces van interactie en nieuwe vormen van gebruik. De kaart is te vinden in het Glazen Huis en op de website.