Collectie De Groen

MARJOLEIN DE GROEN EN PETER JORDAAN — ARNHEM

Een eigenzinnige collectie actuele kunst heeft de verlaten dansacademie in de Arnhemse binnenstad weer tot leven gebracht.


Met de komst van Collectie de Groen naar de Arnhemse binnenstad is het centrum een levendige plek en culturele voorziening rijker. Met een bar/café en terras is het museum ook zeer toegankelijk voor een breed publiek, dat op een ongedwongen manier kan kennismaken met een eigenzinnige collectie actuele kunst en een bijzonder gebouw.

Presentatie en ontmoeting
Het Rijksmonument uit 1903 is gebouwd als bank en later in gebruik genomen als conservatorium en dansacademie. Het stond al tien jaar leeg toen kunstenaars Marjolein de Groen en Peter Jordaan het kochten om er hun eigenzinnige kunstcollectie in onder te brengen en er een hoogwaardige presentatieplek voor kunst en een ontmoetingsplek tussen publiek en beeldende kunst van te maken.

Actualiteit en geschiedenis
De opdrachtgever wilde dat in de actualiteit van vandaag de geschiedenis van het gebouw nog steeds te lezen zou zijn. Er was een voortdurende uitwisseling van ideeën tussen opdrachtgever en ontwerper.Alle ontwerpbeslissingen stonden ten dienste van de beeldende kunst, maar de kwaliteiten die nog in het interieur aanwezig waren zijn met respect benaderd.