CIRCL

DE ARCHITEKTEN CIE. — AMSTERDAM

Dit circulaire paviljoen op de Zuidas moet impact creëren en tot een versnelling van de transitie naar een circulaire economie komen.


Van verdienmodel, bedrijfskleding tot gebouw, in deze ontmoetingsplaats op de Zuidas is alles circulair. ABN Amro heeft dit nieuwe paviljoen aan de Zuidas gecreëerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren. En om verbinding te maken. Met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners en voorbijgangers. Het gebouw is volgens duurzame en circulaire principes gebouwd en heeft het doel om impact te creëren en tot een versnelling van de transitie naar een circulaire economie te komen.

Energiezuinig en demontabel
Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, veel onderdelen hebben al een leven achter de rug. Zo hebben medewerkers van 16.000 oude spijkerbroeken ingezameld, die als isolatiemateriaal in het plafond zijn verwerkt. De vergaderruimtes zijn omgeven met kozijnen die zorgvuldig zijn gedemonteerd uit oude, gesloopte kantoren en het meubilair is eerder door de bank gebruikt en hersteld. Andere grondstoffen - van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen - kunnen in de toekomst worden hergebruikt. 500 Zonnepanelen op het dak zorgen voor energie en het gebruik van die gelijkstroom in plaats van wisselspanning brengt een beperking van energieverlies met zich mee.

Circulair Living lab
Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen. De in het gebouw gevestigde vergaderruimtes, restaurant, rooftop bar en expositieruimte zijn allen openbaar toegankelijk. Het circulaire karakter gaat verder dan het gebouw alleen. Medewerkers van Circl dragen bedrijfskleding gemaakt van oude petflessen en in de horeca werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook vinden er in Circl lezingen en bijeenkomsten plaats. Maatschappelijke en economische vraagstukken staan daarin centraal, waaronder nieuwe mogelijkheden en oplossingen voor de circulaire economie.

Circulaire verdienmodellen
ABN AMRO heeft haar ervaringen vastgelegd in het rapport ‘Toekomstbestendig vastgoed bouwen: Aan de slag met circulaire verdienmodellen’. Ook beschrijft de bank haar visie op kansen die de circulaire economie biedt in de bouw- en vastgoedsector en nieuwe verdienmodellen daarin.

Foto: Elmer van der Marel
Foto: Elmer van der Marel
Foto: Elmer van der Marel
Foto: Elmer van der Marel