Boulevard op Zuid

POSAD EA — ROTTERDAM

Ontwerpend onderzoek gaat de strijd aan tegen ondermijnende criminaliteit in de Rotterdamse Beijerlandselaan.


Hoe kunnen ruimtelijke ingrepen bijdragen aan het vergroten van de veiligheid op de Beijerlandselaan in Rotterdam? En kan ontwerpend onderzoek worden ingezet in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in Rotterdam Zuid?

Die vragen stelde officier van Justitie Loes van der Wees begin 2018 aan het Atelier Rijksbouwmeester, dat vervolgens een multidisciplinair team de opdracht gaf om hiermee aan de slag te gaan. De resultaten van dit onderzoek zijn op 17 oktober 2018 aangeboden aan de Rotterdamse wethouders Richard Moti en Barbara Kathman.

Unieke samenwerking
De Beijerlandselaan op Rotterdam Zuid was ooit een boulevard, waar het publiek boodschappen deed en flaneerde. Dat beeld is verdwenen. Het is een plek geworden waar geld wordt witgewassen, illegaal gokken plaatsvindt en andere illegale praktijken tot voor kort ongestoord plaats konden vinden. Voor het eerst werken het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, de gemeente, douane, belastingdienst, openbaar ministerie en andere betrokkenen nu samen om de criminaliteit tegen te gaan en de leefbaarheid te vergroten.

Rigoureuze transformatie
De Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk maken zich op voor een ‘rigoureuze transformatie’, gericht op zowel het aantrekkelijker als veiliger maken van het gebied. Door middel van een ontwerpend onderzoek heeft het onderzoeksteam de problematiek en de potentie van de straten en het aangrenzende gebied geanalyseerd. Aan de hand van tien thema’s worden in het rapport oplossingsrichtingen voor een ruimtelijk, programmatisch en sociaal ontwerp in relatie tot de aanpak van ondermijnende criminaliteit geschetst.

Multidisciplinair team
Het onderzoek is uitgevoerd door Gwen van Eijk van de Erasmus Universiteit (criminoloog en stadssocioloog), Han Dijk van Posad (stedenbouwkundige) en Cihan Bugdaci van Gentlemen ART (architect). Hierin werden zij bijgestaan door eerder genoemde Loes van der Wees, stadsmariniers Marcel Dela Haye en Tijs Nederveen, kwartiermaker Ron van Gelder en Maurice Schweitzer en Frank van Wijngaarden van de gemeente Rotterdam. Het Atelier Rijksbouwmeester hoopt dat de aanwezigheid van de hoofdofficier van justitie, medewerkers van de Belastingdienst, wooncorporatie en gemeente bij de eindpresentatie ervoor zorgt dat de resultaten en adviezen breed uitgedragen zullen worden.

Delen uit het onderzoek zijn terecht gekomen in het plan ‘Hand in Hand’ van kwartiermaker Ron van Gelder, dat inmiddels aan de verantwoordelijke wethouders is overhandigd. Lees bovenaan deze pagina het rapport van het ontwerpteam Beijerlandselaan.

PARTNERS
Gwen van Eijk: criminoloog en stadssocioloog Erasmus universiteit
Han Dijk: stedenbouwkundige Posad
Cihan Bugdaci: architect Gentlemen ART
Loes van der Wees: officier van justitie
Marcel Dela Haye en Tijs Nederveen; stadsmariniers
Ron van Gelder: kwartiermaker
Maurice Schweitzer en Frank van Wijngaarden: gemeente Rotterdam