Bluebloqs

FIELD FACTORS — DELFT

Innovatieve goten maken circulair waterbeheer in de stad mogelijk.


Bluebloqs voeren regenwater niet af, maar slaan het gezuiverd op onder ieders voeten. Het resultaat? Een gezondere leefomgeving met meer groen, voldoende water van goede kwaliteit, vergroting van het waterbewustzijn en veerkracht ten opzichte van de klimaatverandering.

Voorbeeldproject Panorama Nederland

Nieuwe waterbronnen in de stad
Bluebloqs zijn goten die het hemelwater van omliggende terreinen en de hemelwaterafvoeren van naastliggende gebouwen opvangen. Dit water wordt gezuiverd door een biofilter en opgeslagen in de ondergrond. Hierdoor ontstaan nieuwe waterbronnen in de stad.

Maximaal sterk, minimaal materiaalgebruik
Stadspleinen, parkeerplaatsen, sportvelden, winkelcentra en zo meer zijn uitgekiende plekken om Bluebloqs in te passen. Door het gebruik van vezelversterkt beton en de geoptimaliseerde vorm met ribben zijn de goten maximaal sterk bij een minimaal materiaalgebruik en gewicht. Daarmee kunnen zij ook zwaar verkeer aan en zijn de goten handmatig en snel te installeren.

Eerste project in Rotterdam
Nadat de Blueboqs zijn getest in 'Living Lab' The Green Village in Delft, zijn de eerste Blueblogs zijn onder het terrein van het Kasteel van Sparta Rotterdam aangebracht - als onderdeel van het TKI-project (Topconsortia voor Kennis en Innovatie) Urban Waterbuffer. Hiermee is Sparta voorzien van een eigen waterbron, en kan de club zijn sportvelden besproeien met hemel- in plaats van drinkwater.