Blokhuispoort

BOEI — LEEUWARDEN

Van gevangenis tot welkomstlocatie, de Blokhuispoort is getransformeerd tot een belangrijk ontmoetingspunt in het hart van Leeuwarden, zowel zakelijk als cultureel.


Waar vroeger gedetineerden gehuisvest waren, werken nu zo’n 100 creatieve geesten aan bijzondere producten. Apart van elkaar, maar ook vaak samen. In 2018 is de voormalige gevangenis zelfs het bruisende hart voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa.

Historische gevangenis
De Blokhuispoort was bedoeld als onderdeel van de fortificatie van de Friese hoofdstad, maar sinds 1560 ingericht als gevangenis. De eerste bebouwing op deze plek stamt uit 1499. Het ontwerp van het gebouw in zijn huidige vorm stamt uit 1870. In dat jaar werd begonnen met realisatie van de plannen die architect J.F. Metzelaar had uitgetekend en zeven jaar later volgde de voltooiing van de Friese gevangenis.

Beslotenheid ontsloten
Sinds de sluiting van de Rijksgevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort verschillende nieuwe bestemmingen gekregen. Een verzameling gebouwen dat gebouwd is om gesloten te zijn is nu ontsloten. Het complex is open gelegd en toegankelijk gemaakt, terwijl de beslotenheid nog is te ervaren - en verbonden met de stad. Frisse start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en de horecagelegenheid biedt ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Ook is er de mogelijkheid om evenementen in het monument te organiseren.

Foto: Jan van Dalen
Foto: Jan van Dalen
Foto: Jan van Dalen