ANA goes Europe

ANA ARCHITECTEN

Een doorlopend onderzoek naar de toekomstige Nederlandse woningbouwopgave en de rol van de architect.


Wat is de woningbouwopgave van de toekomst, hoe geven we deze vorm en wat is de rol van de architect daarin? Met een oude camper reist ANA in etappes door Europa om de ontwikkelingen en thema’s te verkennen die straks wellicht ook bepalend zijn voor de Nederlandse woningbouwopgave. Volgens het bureau kunnen architecten alleen met begrip van deze ontwikkelingen en met kennis van mogelijke oplossingen toegevoegde waarde leveren in die toekomstige opgave. En zo hun positie in het veld versterken.

Inspiratie en nieuwe inzichten

Er zijn binnen Europa veel overeenkomsten, maar ook grote verschillen in de specifieke ontwikkelingen en handelswijzen. Of het nu gaat om nieuwe vormen van ouderenhuisvesting, een flexibel en multifunctioneel woonwerkgebouw of de herstructurering van een naoorlogs flatgebouw, ANA zoekt naar de urgentie achter de opgave en onderzoekt deze om tot nieuwe inzichten te komen. Daarbij kijken de onderzoekers verder dan de specifieke randvoorwaarden die op de korte termijn een project bepalen en praten ze met lokale architecten, ontwikkelaars, woningbouwverenigingen, gemeentes, bewoners, betrokkenen bij het architectuuronderwijs en onafhankelijke denkers. Dit geeft inspiratie en nieuwe inzichten voor de woningbouwopgave in Nederland.

Volg de reis

De reis voerde al naar Scandinavië, Midden- en Zuid Duitsland, een aantal buitenwijken van Parijs en Zwitserland, en is op deze blog te volgen.

Beeld: ANA Architecten
Foto: ANA Architecten
Foto: ANA Architecten
Foto: ANA Architecten
Beeld: ANA Architecten
Beeld: ANA Architecten
Foto: ANA Architecten