☰

Algae Lab

STUDIO KLARENBEEK & DROS — ZAANDAM

Een biologisch alternatief voor tradionele kunststoffen, dat op grote schaal kan worden toegepast.


Ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros hebben een bio-plastic ontwikkeld op basis van algen. Het materiaal kan plastic - gewonnen uit fossiele brandstoffen - vervangen en absorbeert CO2 tijdens het productieproces.

Biologisch alternatief voor traditionele kunststoffen
Klarenbeek & Dros hebben Algae Lab opgezet in samenwerking met Atelier Luma. Met een team van wetenschappers onderzoeken en kweken zij micro-organismen. Deze worden omgezet in biopolymeren die minstens zo goed toepasbaar zijn als traditionele kunststoffen. Het materiaal kan op industriële schaal worden toegepast en is geschikt voor spuitgieten. De focus van de studio ligt op 3D-geprinte objecten en het opzetten van een netwerk van lokale producenten met als doel sociale en lokale productie te stimuleren en CO2-uitstoot door productie en transport te verminderen en zelfs te absoberen.

Duurzaamheid en authenticiteit
Studio Klarenbeek & Dros is een samenwerking tussen Eric Klarenbeek en Maartje Dros. Het duo onderzoekt de betekenis en de basisprincipes van ruimte en technologie via objecten en ingrepen in de openbare ruimte door niet alledaagse verbindingen aan te gaan tussen materialen, productiemethoden, makers en gebruikers. Duurzaamheid en authenticiteit vormen de uitgangspunten voor het ontwerp, waar zij in multidisciplinaire teams aan werken.