actueel
16 Winnaars prijsvraag Brood en Spelen
2 augustus, 2018Het College van Rijksadviseurs lanceerde in maart 2018 de prijsvraag Brood en Spelen. Deze ontwerpprijsvraag speelt in op de veranderingen op het platteland en biedt boeren en grondeigenaren een kans om samen met ontwerpers en anderen met creatieve ideeën na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Ze worden uitgedaagd om in teams na te denken over radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor de grote opgaven waar het platteland voor staat.
Het College van Rijksadviseurs lanceerde in maart 2018 de prijsvraag Brood en Spelen. Deze ontwerpprijsvraag speelt in op de veranderingen op het platteland en biedt boeren en grondeigenaren een kans om samen met ontwerpers en anderen met creatieve ideeën na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Ze worden uitgedaagd om in teams na te denken over radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor de grote opgaven waar het platteland voor staat.


Zestien winnaars
Begin juli zijn onder grote belangstelling in Barneveld de winnaars bekend gemaakt van de Brood en Spelen. De jury heeft acht winnaars in Brabant geselecteerd en acht in Gelderland en Overijssel. De zestien winnende teams gaan de komende maanden hun plannen verder uitwerken. Daarvoor ontvangen zij ieder een bedrag van € 25.000 excl. btw. Ook krijgen zij een coach van de provincie en deskundige ondersteuning. Een belangrijke reden om zo’n groot aantal winnaars te benoemen, is om zicht te krijgen op de mogelijkheden om het platteland te innoveren, maar ook op de belemmeringen die vernieuwing tegenhouden.
Leeromgeving
Om ervoor te zorgen dat anderen ook kunnen leren van de kennis en ervaring die wordt opgedaan tijdens deze prijsvraag, start het College van Rijksadviseurs een apart traject om van de prijsvraag te leren. Deze leeromgeving ondersteunt ontwerpers, boeren en andere grondeigenaren bij het ontwikkelen van nieuwe plannen voor het platteland, en helpt overheden in het vinden van hun rol bij nieuwe ontwikkelingen. Dit stimuleert nieuwe initiatieven en nieuwe vormen van samenwerking op dit gebied.
Breed scala
Maar liefst 95 teams hebben deelgenomen aan Brood en Spelen. Hun inzendingen laten een breed scala aan oplossingen zien. Zo zijn er oplossingen gericht op één object, bijvoorbeeld een boerderij, maar er zijn ook inzendingen die zich richten op een of meerdere erven of zelfs op een hele regio. Ook functioneel is er een grote variatie. Van nieuwe landgoederen tot bedrijfsverbreding, van nieuwe teelten tot broedplaatsen voor lokaal ondernemerschap en van wonen en welzijn tot circulaire oplossingen. Veel van de plannen zijn bedacht voor één locatie, maar hebben de ambitie om verder op te schalen. De jury is van mening dat een aantal plannen, waarin naar vernieuwing wordt gestreefd, het in zich heeft om uiteindelijk tot radicale veranderingen te leiden.
Meer informatie
Alle inzendingen staan op de website van Brood en Spelen en zijn ook op deze site te bekijken. Begin 2019 zullen de winnaars hun verder uitgewerkte plannen presenteren.
Tijd voor iets nieuws
De afgelopen jaren hebben we met veel enthousiasme gewerkt aan dit platform voor ruimtelijke vernieuwing, waarbij de inbreng van al onze bezoekers en betrokkenen van onschatbare waarde was. Nu is het tijd voor iets nieuws: NL2100.
lees verder
Gouden piramide voor gebiedsontwikkeling rond de Maas
lees verder
Plannen verduurzaming stadskerken gepresenteerd
lees verder
Afscheid Floris Alkemade - Live vanuit de Balie
lees verder
Drie ontwerpteams aan de slag met iconische stadskerken
lees verder
Ontwerpteams geselecteerd voor iconische stadskerken
lees verder
Gezocht: ontwerpers en co-opdrachtgevers voor Young Innovators 2021
lees verder
Ontwerpprijsvraag verduurzamen iconische stadskerken
lees verder
Tot slot: Panorama in de Praktijk
Hierin ruim aandacht voor het advies van het College voor een minister van Ruimte, de hoogtepunten van de Panorama4daagse, een gesprek met Directeur-Generaal Annet Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf en een beschouwing van journalist Merel Pit over Here Comes The Sun, vergezeld van een aantal video's waarin praktijkvoorbeelden tot leven komen!
lees verder
Panorama4daagse
lees verder
Klopt, hier liggen kansen!
lees verder
Je krijgt het landschap dat je kiest
lees verder
Nabijheid
lees verder
De toekomst van Nederland
Als rijksbouwmeester is Floris Alkemade direct betrokken bij studies die zich richten op de toekomst van Nederland. In de publicatie ‘De Toekomst van Nederland, de kunst van richting te veranderen’ beschouwt hij in het licht van de grote vragen die op ons afkomen het belang en de aard van de achterliggende culturele thema's.
lees verder
Ontwerpen aan de 1,5 meter-samenleving
Pakhuis de Zwijger organiseert op 22 april om 18.30 uur via een livecast een gesprek over het ontwerpen aan de 1,5 meter samenleving, met onder meer rijksbouwmeester Floris Alkemade.
lees verder
Panorama in de Praktijk 24 september
In aanloop naar dit evenement verschijnen in een aantal online magazines de verhalen van de personen, projecten en initiatieven die het gedachtegoed van Panorama Nederland nu al tot leven brengen. Het eerste magazine staat nu online.
lees verder
Panorama in de Praktijk
Het College van Rijkadviseurs heeft – in verband met het coronavirus - besloten om het evenement ‘Panorama in de Praktijk’ te verzetten. Een nieuwe datum volgt.
lees verder
Gezocht: inspiratieprojecten voor Panorama Nederland
lees verder
Bekijk The Ghazze Experience
lees verder
Debat 'De gedeelde ruimte, de kunst van het samenleven' 17 juni
lees verder
WHO CARES Community
lees verder
The other site of City
lees verder
Young Innovators
lees verder
Panorama Nederland on tour
lees verder
Brood en Spelen Gelderland/Overijssel
lees verder
Brood en Spelen Noord-Brabant
lees verder
Winnaars prijsvraag Brood en Spelen starten met uitvoering
lees verder
Kennis architectuur & energie samen
lees verder
Eindpresentatie Brood en Spelen 6 feb.
lees verder
Lancering Panorama Nederland
Op 6 december lanceerde het College van Rijksadviseurs het Panorama Nederland. Dit toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland laat zien hoe de grote maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst.
lees verder
Slotbijeenkomst Wereldtuinen
lees verder
Terugblik bijeenkomst Sonnenborgh
Bekijk alle gefilmde bijdragen nu terug.
lees verder
De redding van ruimtelijke nederigheid
In het afsluitende gesprek tijdens de bijeenkomst op 11 oktober geven bouwmeesters Floris Alkemade en Leo Van Broeck antwoord op deze vraag van moderator Pieter Hulst, reflecteren op de presentaties, schetsen de urgentie en meer... 'We moeten alle nieuwe mogelijkheden aangrijpen, maar wel in de bestaande en verdichte steden en dorpen.'
lees verder
Met de snelheid van de zon
Emie Klein Holkenborg van het Delftse Nuon Solar Team liet dat tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun zien.
lees verder
Zonnecowboys op het platteland
lees verder
Energietransitie in de praktijk
Hoe elektrische auto's, energieopwekking en een leefbare stad samen kunnen komen. Bekijk hier de inspirerende bijdrage van Robin Berg van We Drive Solar / LomboXnet tijdens de eerste bijeenkomst van Here Comes The Sun op 11 oktober 2018.
lees verder
Onder de stoeptegels ligt het strand
lees verder
Bijeenkomst 11 oktober
lees verder
16 Winnaars prijsvraag Brood en Spelen
lees verder
Wat is voor jou THE MISSING LINK?
lees verder
Publieksavond en film Ghazze 22 juni IABR
lees verder
Eerste stippen aan de horizon
lees verder
Oproep HERE COMES THE SUN
lees verder