naslagwerk

Bekijk hier onderzoeken, publicaties en links naar andere websites met een verzameling aan innovatieve projecten in het ruimtelijke domein.

Objectief NederlandTwee gebundelde fotoseries - uit 1974 en 2017 - tonen een dwarsdoorsnede van Nederland en een vergelijking tussen vier decennia.Fotografen Reinjan Mulder en Cleo Wächter brengen in het boek 'Objectief Nederland Veranderend landschap 1974–2017' de vele veranderingen van het Nederlandse landschap in de afgelopen halve eeuw op een vernieuwende manier in kaart.

Objectieve werkelijkheid van Nederland
In 1974 legde Reinjan Mulder (1949) een grof raster over de kaart van Nederland en trok eropuit om op de 52 kruispunten te gaan fotograferen. Doel was de objectieve werkelijkheid van Nederland vast te leggen, ongekleurd door tradities, bereikbaarheid en schoonheidsidealen. Het project werd 42 jaar later tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam en in opdracht van Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman geherfotografeerd door fotografe Cleo Wächter (1993). Met ongeëvenaarde precisie, maar niet zonder eigen artistieke inbreng, voltooide zij in 2017 het herfotografieproject Objectief Nederland 1974-2017.

Historisch document
De twee fotoseries zijn nu gebundeld in de publicatie ‘Objectief Nederland. Veranderend landschap 1974–2017’, een historisch document dat de vele veranderingen van het Nederlandse landschap in de afgelopen halve eeuw op een vernieuwende manier in kaart brengt en tegelijk fotografie als kunstvorm en bron van wetenschap bevraagt. Is fotografie ooit écht objectief te noemen? En leent iets wat begon als kunstproject zich wel voor wetenschappelijke doeleinden?

Het boek is online te bestellen.