RE-Settle

RENé VAN ZUUK

Een ontwerp gebaseerd op nieuwe productietechniek en materiaaltoepassingen voor individueel wonen in een geborgen dorpsomgeving.


Uitgangspunt van Re-Settle is om met minimale middelen, een dorpsomgeving te scheppen waarin de asielzoekers zowel individueel kunnen wonen als zich geborgen voelen.

De wooneenheden bestaan uit vrijstaande, semi-geschakelde en geschakelde units van polystyreen en kunnen naar behoefte gekoppeld worden. De vormentaal volgt volkomen natuurlijk uit het materiaalgebruik.

Koppelbare basisunits
Met een basisunit, een eindsegment en een tussensegment is het mogelijk om zowel een 1 persoonsunit (15,0 m2), 2 persoonsunit (20,7 m2) als een familiesuite (26,5 m2) voor drie tot vier personen te maken. Elke unit heeft dezelfde interieurmodule, bestaande uit een douche, wastafel, toilet en een trap met een verhoogd bed. Desgewenst kunnen meerdere eenheden inpandig aan elkaar gekoppeld worden tot een grotere wooneenheid voor grotere gezinnen. Dat brengt ook een besparing op het aantal interieurmodules en de benodigde ruimte met zich mee. Elk cluster heeft een huiskamer waarin gezamenlijk gegeten en gerecreëerd kan worden. De units en de huiskamer zijn gekoppeld aan een smalle, iets verhoogde steiger die voorzien is van de benodigde infrastructuur zoals water en elektra.

Privacy en een veilige woonomgeving
Privacy wordt als een groot probleem ervaren bij de huisvesting van asielzoekers. Een leefomgeving met maximale privacy betekent minder incidenten en voorziet in de behoefte van de asielzoekers om een eigen en afsluitbare plek te hebben waar ze spullen veilig achter kunnen laten. In een gemeenschappelijke unit moeten mensen zich voortdurend aanpassen aan nieuwe bewoners en worden culturen die soms geen gemeenschappelijke taal of referentiekader gedwongen om hun leven met elkaar te delen. Dat vereist een grote flexibiliteit. Re-settle biedt de mogelijkheid voor iemand om zich terug te trekken in een eigen omgeving en letterlijk te re-settelen. Ontmoeting is er sowieso ook, tijdens het koken, eten en recreëren.

Goedkoop, efficiënt en snel
De units zijn vervaardigd uit een rechthoekig blok polystyreen (EPS) van 4,8 x 2,4 x 1 meter. Hieruit worden - in slechts twee uur en zonder restafval - ringen gesneden die stapelbaar zijn tot een unit. Over de unit wordt een tentdoek getrokken voor de stabiliteit en om het geheel waterdicht te maken. EPS wordt geproduceerd met minimale inzet van grondstoffen (4%) en 96% lucht. Het is een mono-materiaal, dat 100% recyclebaar is. Door de snelle opbouw, demontage- en recyclemogelijkheden is deze woonvorm erg geschikt voor noodopvang. De huisvesting is niet alleen goedkoop, maar ook efficiënt te vervoeren door de nestelbare EPS-bouwelementen. De unit, zowel het kartonnen interieur als de EPS constructie, wordt als één zelfbouw-pakket aangeleverd.

Re-settle was een van de winnaars in de categorie nieuwbouw van de prijsvraag A Home away from Home en als prototype te zien op de Dutch Design Week.

Bekijk meer informatie over de prijsvraag A Home away from Home, inzendingen, winnaars en het jurycommentaar op http://www.ahomeawayfromhome.nl/